fredag 13 april 2012

Lammracks med potatistårta och chevre-creme

Saftiga rosastekta lammracks som fått marinera sig möra och saftiga ett par timmar innan de tillagas. Serveras med en härlig potatistårta med olika ostar och till det en len chevre-creme.



Lammracks

4 st lammracks, cirka 400 gram per styck
4 st vitlöksklyftor
1/2 kruka rosmarin
1/2 kruka timjan
1 dl olivolja
1 citron
Salt, svartpeppar
Ev fler citroner och halverade vitlökar som får steka med bredvid köttet i ugnen.

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa och skär bort kappan på lammracksen.
3. Krossa/hacka 4 klyftor vitlök samt ett rejält knippe rosmarin och timjan.
4. Blanda med olivolja samt skal och lite saft från citronen, salt och peppar.
5. Gnid in lammet i marinaden och låt stå och gotta till sig (ju längre desto bättre).
6. Grilla lammracksen i en grill-/stekpanna cirka 1 minut på varje sida, på hög värme. Pannan skall vara riktigt varm innan du lägger ner dem.
7. Lägg dem på en plåt eller i en stor form och in i ugnen tills innertemperaturen har nått 59-60 grader för medium, använd stektermometer för bäst resultat.
8. Låt racksen vila (gärna inlindade i folie) i cirka 10 minuter före servering.
9. Servera hela eller skär upp i två bitar och ställ dem mot varandra med benen omlott.

Potatistårta

800 gram (mjölig) potatis
4 vitlöksklyftor
1 msk oregano
1 tsk salt
Nymald peppar
200 gram fetaost
4 ägg
250 gram Ricotta-ost
1 dl standardmjölk
2 dl riven ost
Kalamata-oliver
Lite smulad fetaost till garnering

1. Skala potatis och skiva tunt. Hacka vitlöken.
2. Blanda potatis, vitlök, oregano, salt, peppar och smula feta-ost i en stor bunke och blanda om.
3. Häll över blandningen i en rund form med löstagbar botten.
4. Vispa ihop ägg, ricotta och mjölk och häll över potatisblandningen. Slå försiktigt i bänken och peta lite med en kniv så äggstanningen fördelas ner i formen.
5. Strö över riven ost.
6. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen 75-90 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk.
7. Låt vila minst 10 minuter innan serverering.
8. Smula lite fetaost över tårtan och garnera med Kalamata-oliver.

Chevre-creme

2 dl grekisk youghurt eller creme fraiche
200 gram chevre
Flytande honung
En skvätt citron
Flingsalt, peppar
Rostade pinjenötter
1. Blanda ihop alla ingredienserna till cremen och ställ svalt tills serveringen.
2. Rosta pinjenötter i torr stekpanna och strö över som garnering vid serveringen.

Vintips

Gott med ett medelfylligt till fylligt vin till denna rätt. Testa gärna en Rioja. Roda är ett medelfylligt vin med kryddig smak, fatkaraktär, inslag av plommon, läder, peppar och lakrits.
Annars är ju Shiraz alltid en klassiker till lamm. Sydafrikanska Allesverloren är prisvärt och gott. Fruktigt, inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar