lördag 13 augusti 2011

Fetaostköttbullar serverade med härlig melonsallad

Stora härliga köttbullar fyllda med fetaost som du steker lätt på järnet och sedan låter gå klart i ugnen. Servera gärna till färgstark melonsallad. Lägg till klyftpotatis eller ugnsrostad potatis och tzatziki om du vill ha en matigare varint. Köttbullarna är också perfekta på buffén.




4 pers

Köttbullar
600 gram nötfärs
2 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
150 gram fetaost
Salt, svartpeppar

Melonsallad
Crika 500 gram vattenmelon
Körsbärstomater, plommontomater eller annan smakrik tomat
1 påse machésallad
1/2 rödlök
Hackade pistagenötter
Acaciahonung
Balsamico
Flingsalt, svartpeppar

1. Blanda köttfärsen med pressad vitlök och persilja. Krydda med salt och peppar.
2. Skär fetaosten i lagom stora kuber, cirka 15 st.
3. Dela upp färsen i 15 jämnstora bullar. Platta ut varje bulle och lägg en kub fetaost i mitten. Forma färsen runt osten så den "göms" i mitten.
4. Bryn köttbullarna i stekpanna så de får fin färg runtom.
5. Lägg över i en ugnsfast form och låt gå färdigt i ugnen - 225 grader - i cirka 10 minuter.

6. Lägg upp salladen på varje tallrik.
7. Tärna melonen och lägg ovanpå sallad. Skär tomaterna i mindre bitar och placera på salladen.
8. Skär rödlöken i strimlor och lägg på. Hacka pistagenötter och strö över.
9. Ringla lite honung och därefter lite balsamico över rätten. Krydda med flingsalt och några varv med pepparkvarnen.

Vintips
Ett friskt rosévin passar utmärkt till denna lite somriga rätt. Perfekt även på buffén.

En favorit i repris är italienska Albia från Barone Ricasoli som numera finns i beställningssortimentet på Systembolaget. Allt om Vin har precis utsett detta vin till Bästa köp: "Liten, mycket charmig och korrekt, klassiskt definierad rosédoft. Strålande frisk och fräscht elegant, lättsam smak".




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar