måndag 8 augusti 2011

Kantarellpaj

Nu är det hög tid att frossa i kantareller och jag bjuder på en krämig kantarellpaj som blev väldigt god. Avnjutes som ensamrätt tillsammans med en god sallad eller lägg till lite parmaskinka eller annat kallskuret om ni vill ha lite matigare variant. Och så är det ju ett klassiskt tillbehör till våra älskade kräftor.


4 pers

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
2 msk iskallt vatten

Fyllning
4 - 5 hg färska kantareller
1 gul lök
3 ägg
3 dl creme fraiche
Salt, peppar
C:a 150 gram riven ost

1. Rör ihop degen och ställ kallt i kylen cirka 20-30 min.

2. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel. Strö lite riven ost över pajdegen.
3. Förgrädda pajen på 225 grader i 10-12 minuter.
4. Ansa kantarellerna och hacka den gula löken.
5. Stek kantarellerna i smör tills all vätska kokat in, salta och peppra och lägg i pajskalet.
6. Stek löken så den blir glansig utan att ta för mycket färg. Häll ovanpå kantarellerna.
7. Blanda ihoip ägg och creme fraiche och krydda. Häll blandningen över pajen.
8. Strö på den rivna osten och grädda på 175 grader tills pajen får en fin gyllene färg, 20-25 minuter.
9. Låt pajen vila minst 10 minuter innan servering så den hinner sätta sig ordentligt.

Servera gärna med en fräsch sallad.

Vintips
Ett gott lätt och fruktigt rött vin passar utmärkt till kantarellpajen. Vi provade ett Bourgognevin - superläckert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar