måndag 27 december 2010

Kanelmousse med Calvadosäpplen


En elegant efterrätt som kan göras klart innan gästerna kommer och vid servering garneras med mörk choklad. Kanske en nyårsdessert?


8 pers

Calvadosäpplen
4 äpplen
2 msk smör
4 msk socker
3 msk Calvados

Kanelmousse
3 gelatinblad
2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 äggulor
1 tsk kanel
2 dl vispgrädde

Äppelgelé
2 gelatinblad
2 dl äppeljuice
2 tsk citronsaft

Garnering
Mörk choklad

1. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt äppeltärningar, socker och Calvados. Låt koka i 4-5 minuter, tills äpplena känns mjuka.
3. Fördela äppelbitarna i portionsglas och låt kallna.

4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
5. Koka upp mjölken.
6. Vispa socker och äggulor pösigt och vispa därefter ner den varma mjölken.
7. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under vispning några minuter.
8. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i den varma krämen.
9. Tillsätt kanel och vispa kallt.
10. Vispa grädden, ej för hårt. Vänd ner grädden i krämen.
11. Häll krämen över äpplena i glasen och ställ i kylen att stelna cirka 3 timmar.

12. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
13. Krama ur bladen och smält dem i lite äpplejuice på svag värme. Blanda ner resten av juicen och citronsaft.
14. Låt svalna och häll därefter gelén över moussen. Låt stelna cirka 1 timme i kylen.

15. Garnera med flisad mörk choklad vid serveringen.

Dryckestips
Servera gärna med ett sött dessertvin, Pommeau (en blandning av Calvados och äppelmust som tillverkas i norra Frankrike) eller en kanske ett glas äppelcider. 
Själv drack vi ett Moulin Touchais från 1979, ett helt fantastiskt sött vitt vin, gjort på Chenin Blanc-druvan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar