8 pers
Calvadosäpplen
4 äpplen
2 msk smör
4 msk socker
3 msk Calvados
Kanelmousse
3 gelatinblad
2 dl mjölk
1/2 dl socker
2 äggulor
1 tsk kanel
2 dl vispgrädde
Äppelgelé
2 gelatinblad
2 dl äppeljuice
2 tsk citronsaft
Garnering
Mörk choklad
1. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt äppeltärningar, socker och Calvados. Låt koka i 4-5 minuter, tills äpplena känns mjuka.
3. Fördela äppelbitarna i portionsglas och låt kallna.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
5. Koka upp mjölken.
6. Vispa socker och äggulor pösigt och vispa därefter ner den varma mjölken.
7. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under vispning några minuter.
8. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i den varma krämen.
9. Tillsätt kanel och vispa kallt.
10. Vispa grädden, ej för hårt. Vänd ner grädden i krämen.
11. Häll krämen över äpplena i glasen och ställ i kylen att stelna cirka 3 timmar.
12. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5 minuter.
13. Krama ur bladen och smält dem i lite äpplejuice på svag värme. Blanda ner resten av juicen och citronsaft.
14. Låt svalna och häll därefter gelén över moussen. Låt stelna cirka 1 timme i kylen.
15. Garnera med flisad mörk choklad vid serveringen.
Dryckestips
Servera gärna med ett sött dessertvin, Pommeau (en blandning av Calvados och äppelmust som tillverkas i norra Frankrike) eller en kanske ett glas äppelcider.
Själv drack vi ett Moulin Touchais från 1979, ett helt fantastiskt sött vitt vin, gjort på Chenin Blanc-druvan.
Bjöds denna efterrätt.mycket fräsch god och lagom julig inte för söt, toppen! Själv vill jag nog ha småtärnat äpple på toppen istället för choklad 💗
SvaraRadera