måndag 3 januari 2011

Chokladmousse med nötcrisp

Får jag bjuda på en ljuvligt len chokladmousse med smak av apelsin och krispigt täcke av nötter och mandel så här inför Trettonhelgen?

Moussen ser extra tilltalande ut i snygga glas på fot. Inhandlade dessa små läckerheter för en billig penning på Åhléns.



4 pers

Chokladmousse
125 gram mörk choklad
2 äggulor
Rivet skal av en halv apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
3 msk kallt starkt kaffe, gärna espresso
3 msk florsocker
3 dl vispgrädde

Nötcrisp
1 dl skållad och skalad sötmandel
1 dl hasselnötter
40 gram smör
1/2 dl socker
1 msk mjöl
1 msk vispgrädde
Rivet skal av en apelsin

1. Smält chokladen över vattenbad.
2. Vispa äggulorna, tillsätt apelsinskal, saft och kaffe.
3. Vispa grädden med florsockrer.
4. Häll ner den smälta chokladen i äggsmeten.
5. Vänd försiktigt ned grädden i smeten.
6. Häll upp i portionsskålar eller glas och ställ kallt, minst 3 timmar innan servering.

7. Hacka nötter och mandel mycket grovt.
8. Smält smöret i en kastrull och rör ner mjöl, grädde och socker.
9. Låt koka cirka 30 sekunder under omrörning.
10. Blanda i nötter och apelsinskal.
11. Bred ut nötsmeten på bakplåtspapper och grädda på 200 grader cirka 10 minuter.
12. Låt svalna något och bryt därefter crispen i små bitar.
13. Garnera moussen med nötcrispet precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar