måndag 20 december 2010

Gammeldags knäck

Ingen jul utan knäck. Enklaste av julens godsaker. Det svåraste är väl att få dem exakt så där mjuksega som man vill ha dem. Men med en termometer fixar man lätt en lagom knäckig liten sak.



60-70 knäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
0.75 dl sötmandel

1. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en tjockbottnad kastrull. Låt bubbelkoka på ganska hög och jämn värme.
2. Placera under tiden ut knäckformar på en plåt. Ta gärna dubbla formar för att öka stadigheten.
3. Rör om i knäcksmeten med jämna mellanrum. 
4. Koka tills temperaturen visar 125 grader. Detta brukar ta 15-20 minuter.
5. Om du inte har en termometer kan man börja titta lite extra noga när smeten börjar bli brun och bubblorna är små och kokar tätt. då är det dags att göra kulprovet. Ta ett glas med kallt vatten och klicka i en liten mängd smet. Om det går att rulla smeten till en liten kula är smeten färdig. 
6. Tillsätt den hackade mandeln och rör om.
7. Häll upp smeten i knäckformarna och låt svalna.

Och du - akta tänderna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar