söndag 12 december 2010

Entrecote (ryggbiff) med nötigt tomathack

Lika tilltalande i färg och from som i smak är den här köttbiten som förgylls av en härlig färgstark röra av tomater, nötter och kryddor. Den milda jordärtskockspurén passar utmärkt till.




4 pers

4 skivor entrecote eller ryggbiff
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Tomathack
50 gram hasselnötter
2 dl hackade färska och väl mogna tomater
1 dl marinerade soltorkade tomater
1 dl persilja
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
salt och svartpeppar

Jordärtskockspuré
500 gram jordärtskockor
30 gram smör
1/2 dl grädde
finrivet skal av en halv citron

1. Rosta nötterna i en het stekpanna. Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalet. Hacka i mindre bitar.
2. Finhacka tomater, soltorkade tomater, persilja och vitlök. Blanda alla ingredienserna med oljan och smaka av med salt och peppar.
3. Skala jordärtskockorna och dela ev i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt ånga av.
4. Mixa skockorna med en mixerstav eller potatisstöt. Vispa i smör och grädde och tillsätt rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.
5. Pensla biffarna med olivolja, salta och peppar och grilla på grilljärn ett par minuter per sida.

Servera köttet med det nötiga tomathacket och purén.

Vintips
Till denna rätt passar det med ett mörkt och fruktigt vin. Testa gärna en Malbec från Argentina - Quara Reserva Malbec 2008! Ett riktigt läckert vin med bra koncentration, mörk, fyllig, generös fruktighet, plommon, viol, örter och en lite pepprig ton.


1 kommentar:

  1. Vilken tomatröra!!! Supergod, bjöd på den till helstekt oxfilé på nyårsafton och alla gästerna älskade den! Tack för tipset och en trevlig matblogg!! /Linda

    SvaraRadera