söndag 3 mars 2013

Hjortflé med rödvinssås, juliennegrönsaker och jordärtskockspuré

Härlig och festlig middag med mör hjortfilé på en bädd av fint strimlade morötter och purjo. Till detta en smakrik rödvinssås som får koka ned till en kraftig reduktion och så en mild jordärtskockspuré därtill. Servera med fördel ett glas Zinfandel eller Syrah och måltiden är komplett.


4 pers

Cirka 800 gram hjortfilé
Salt, peppar, Santa Maria Forest Blend

1. Putsa köttet från eventuella senor och hinnor. Krydda.
2. Bryn hastigt runt om.
3. Stick in en köttermometer och kör färdigt i ugnen på 150 grader till en innertemperatur på 57-58 grader för rosastekt kött.
4. Ta ut, vira in i folie och låt vila cirka 10 minuter.

Rödvinssås
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena

1. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.

Jordärtskockspuré
10-12 potatisar
6-8 jortärtskockor
3 dl mjölk (eller lika delar mjölk och vispgrädde)
3-4 msk smör
Salt, peppar
1. Koka potatis och jordärtskockor tills de blir mjuka. Värm under tiden (grädd)mjölken.
2. Stöt med potatisstöt, blanda i smör och mjölk. Vispa luftigt med elvisp. Krydda med salt och peppar.

Juliennegrönsaker
2-3 morötter
1/2 purjolök

1. Strimla morötter och purjo mycket fint.
2. Hetta upp mycket hastigt i het stekpanna strax före servering.

Vintips
Jag skulle rekommendera ett fylligt rött vin till denna vilträtt som även möter den kraftiga rödvinsreduktioknen. Ett Syrah passar alldeles utmärkt. Likaså en Zinfandel.
Prisvärt och riktigt bra är Sydafrikanska Syrah-vinet med det specialla namnet Allesverloren. Det har en fruktig och lite rökig smak med inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.


Och, som sagt, en Zinfandel kan också vara mycket trevlig. Bonterra från USA är även detta prisvärt och väl värt att prova. Vinet har en mycket fruktig smak, fatkaraktär med inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad och vanilj.





1 kommentar:

  1. Jag drack det Allesverloren-vinet i helgen, det var helt underbart gott. Köpte det som en chansning, både jag o maken är väldigt glada i deras portvin. Och det fanns vissa gemensamma toner från portvinet till det här vinet. Vi kommer definitivt köpa det igen.

    SvaraRadera