måndag 26 augusti 2024

Lövbiffgryta

Krämig, enkel, smakrik och mycket god gryta.




4 pers

450-500 gram lövbiff
1/2 gul lök eller 1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
5 champinjoner
4 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
1/2 dl sweet chili sås
2 msk oxfond (Touch of taste)
1 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
2 msk dijonsenap
10 små smakrika tomater (Romantica)
Salt, peppar
Garnering: Persilja

Till serverering: Ris, mixad sallad dressad med olja, vinäger, salt och peppar

Strimla lövbiffen. 
Skala och hacka lök.
Finhacka chili.
Grovhacka svamp.
Dela tomaterna.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn lövbiffen hastigt på hög värme (c:a 30-40 sekunder). Gör detta i omgångar så köttet blir får en fin yta. 
Salta och peppra. Ställ åt sidan tills vidare.
Fräs lök, vitlök och chili. Blanda i svampen och låt fräsa ihop.
Tillsätt grädde, sweet chili, fond, senap och kryddor. Låt puttra ihop.
Blanda i creme fraiche och låt småputtra en stund.
Vänd ner tomaterna och den stekta lövbiffen och låt bli varmt.

Lägg upp på tallrikar tillsammans med ris och sallad och strö lite klipp persilja över grytan.

Tips från Vincoachen
Côtes-du-Rhône (2011). Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, örter, skogshallon, nougat, vitpeppar, viol och lakrits.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar