Denna rätt måste ni prova! Så himla gott. Hett, syrligt, sött.... mmmm.....
4 pers
4 bitar laxfilé
Olivolja
Salt, peppar
Risnudelsallad:
4 portioner risnudlar
2 morötter
1 gurka
Koriander
Dressing:
1 schalottenlök el 1/2 gul lök
1/2 röd chili
Koriander
1 msk sesamolja
2 msk limesaft
2 msk japansk soja
1/2 tsk fisksås
Glaze:
1/2 dl Hoisinsås
2 tsk Sriracchasås
Topping:
Salladslök
Chili
Vita och svarta sesamfrön
Börja med att rosta de vita sesamfröna i en torr stekpanna.
Blanda glazen så den är färdig.
Lägg laxen i en ugnssäker form och pensla med olivolja. Salta och peppra.
Baka i 150 grader varmluftsugn cirka 20 minuter. Alt 165 grader vanlig ugn.
Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Skölj i kallt vatten och klipp i mindre bitar.
Skala morötter. Strimla morötter och gurka med en grönsaksstrimlare alt osthyvel.
Blanda morötter och gurka med nudlar och blanda i lite hackad koriander.
Skär löken i mindre bitar och hacka chili.
Mixa lök, chili, koriander, sesamolja, lime och fisksås i en mixer till en dressing.
Smaka av om du vill ha lite salt i.
Häll dressingen över nudelsalladen.
När laxen är klar penslar du den med Hoisinglazen och toppar med fint skuren salladslök, hackad chili och sesamfrön. Klipp ev över lite extra koriander.
Tips från Vincoachen
En Chardonnay med lite tropiska toner tycker vi passar utmärkt till denna rätt.
Simonsig Chardonnay (2032). Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av ananas, kryddor, päron, honungsmelon, smör, vanilj och lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar