onsdag 8 april 2020

Fetaostfyllda färsbiffar

Att fylla färsbiffar med fetaost gör dem saftiga och smakrika. Här har vi valt lammfärs men det går förstås bra med vilken färs man vill. Serveras med ugnsrostade grönsaker eller som här med klyftor av potatis och palsternacka och små tomater. En supergod fetaostcreme passar perfekt till. Här slog vi även till med en klick av vår nygjorda ramslökspesto.


4 pers

Biffar
500-600 gram lammfärs (eller annan färs)
1 gul lök
3 msk ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
2-3 msk Dijonsenap
1 paket fetaost
Ev några hackade soltorkade tomater
Hackad persilja
Salt, svartpeppar

Hacka löken och fräs försiktigt i stekpanna så den blir glansig och fin.
Rör ihop ströbröd och mjölk och låt svälla en liten stund.
Blanda ihop färs, ströbrödsmjölk, lök, ägg och senap. Smula i fetaosten.
Krydda med salt och peppar.
Stek på medelvärme ett par minuter per sida tills biffarna får fin färg.

Ugnsrostade rotfrukter
Välj vilka rotfrukter du vill ha till biffarna; potatis, morötter, palsternacka...
Skär rotfrukterna i klyftor och lägg i en ugnsfast form. Ringa över olivolja och vänd runt så att rotfrukterna blir ordentligt inoljade.
Krydda med salt och svartpeppar.
Baka i 220 grader varm ugn tills de är lite knapriga och fått fin färg. Tar cirka 30-40 minuter.
Vänd ner ruccola före servering.

Ugnsbakade småtomater
3-4 små smakrika tomater per person
Lägg tomaterna i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salt och peppra.
Sätt in i ugnen ungefär en kvart efter att rotfrukterna gått in i ugnen.

Fetaostcreme
1 1/2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1 1/2 dl creme fraiche
1 paket Fetaost
Ett par droppar citron
En skvätt god olivolja
1-2 vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar

Blanda yoghurt och crème fraiche. Droppa i citronsaften och rör om.
Smula ner fetaosten. Tillsätt lite olivolja.
Pressa i vitlöken.
Salta och dra ett par rejäla varv med pepparkvarnen.
Rör om ordentlig.



Vintips
Lamm och Syrah (Shiraz) gifter sig finfint och ett prisvärt sådant är sydafrikanska Allesverloren (29002). Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, lagerblad, sötlakrits, peppar och choklad. 


Testade också ett Côtes du Rhône (2011) och det funkade riktigt fint. Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar