torsdag 27 september 2012

Krämig kantarellsoppa med baconströssel och gräslökscreme

Det här måste vara den godaste kantarellsoppa jag smakat. Ja, så banne mig. Dessutom ganska snabb- och lättlagad. Konjaken i gräslökscremen var pricken över i:et. Njut av skogens guld i denna läckra soppa!


4 pers

Soppa
Cirka 500 gram färska kantareller
3 scharlottenlökar
2 msk smör
2 dl vitt vin
2 msk kantarellfond
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Maizena-mjöl
Salt och vitpeppar
Soja
150 gram bacon

Gräslökscreme
1 dl creme fraiche
3-4 msk hackad gräslök + lite till garnering
1 msk konjak
Salt och vitpeppar

1. Rensa svampen och dela ev i mindre bitar. Skala och finhacka lök.
2. Fräs först svamp i smör i en tjockbottnad kastrull tills vätskan kokat in och fräs sedan med löken en stund.
3. Slå på vin, kantarellfond och vatten. Låt koka i cirka 5 minuter.
4. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.
5. Häll på mjölk och grädde och låt soppan koka upp igen. Red av med Maizena till lagom konsistens.
6. Häll i en liten skvätt soja och smaka av med salt och peppar.

7. Finhacka eller klipp gräslöken. Rör samman creme fraiche, gräslök och konjak. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna soppan med ett gott bröd till.

Vintips
Här rekommenderar jag verkligen en Chardonnay. Ett mycket prisvärt och riktigt gott Chardonnay-vin är Vicar's Choice från Nya Zeeland. Vinet har en fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av apelsin, mango, ananas och nötter. Smaken är torr och fruktig, även den med rostad fatkaraktär och apelsin, mango, ananas, melon


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar