måndag 17 september 2012

Sockerkringlor

Finns det något godare än nybakade bullar? Nej, tror knappast det... Dessa lätta, fluffiga bullar penslas med smält smör och doppas i en blandning av socker och vaniljsocker. Ätes direkt och smakar bara mer. De bullar du inte äter genast kan frysas utan garneringen och sedan penslas/doppas när det är dags.


40 kringlor

50 gram jäst för söta degar
200 gram smör
4 dl mjölk (knappt)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 krm salt
13-14 dl vetemjöl

Pensling
50 gram smält smör
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker

1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
3. Häll lite av smör-/mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästens lösts upp.
4. Tillsätt resten av degspadet och blanda i ägg, socker, sirap, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
5. Låta jäsa med bakduk över i cirka 40 minuter.
6. Ta upp degen på bakbordet och dela i 4 delar. Dela därefter varje del i 10 bitar och rulla ut längder som du sedan snor ihop till kringlor.
7. Lägg på bakplåtsklädd plåt och låt jäsa med bakduk över i cirka 30 minuter.
8. Grädda i 250 grader varm ugn cirka 8 minuter.
9. Pensla med smält smör och doppa eller strö över socker/vaniljsocker.

Ät, njut och bli sockerrusig!!

Och som sagt, de kringlor du inte äter direkt, väntar du med att garnera tills det är dags att äta. Blir mycket godare så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar