söndag 23 september 2012

Ljuvlig fisk- och skaldjurssoppa med vinkokta musslor

Härligt gul och ljuvligt len men ändå smakrik fisk- och skaldjurssoppa serveras med en klick aioli och ett gott bröd samt ett glas torrt och friskt Chablis. Lycka.
Soppan går att förbereda i god tid och sedan bara koka upp tillsammans med fisk, musslor och kräftstjärtar precis innan gästerna kommer.


6 personer

Soppa
1 purjolök
1 fänkål
1 msk smör
1 msk olivolja
7 dl vatten
2 dl torrt (gärna smakrikt!) vitt vin
4 dl vispgrädde
2 tärningar fiskbuljong
3/4 dl koncentrerad hummerfond
1 tsk salt
1 paket saffran á 0,5 gram
2 krm curry
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
3 tomater
150 gr haricots verts
300 gr skinn- och benfri laxfilé
300 gr filé av gös, marulk, hälleflundra, torsk etc
1 burk kräftstjärtar

Musslor
1 nät blåmusslor eller ett paket frysta blåmusslor
1 - 1 1/2 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad purjo
1 krm svartpeppar

Vitlöks-aioli
2 dl Creme fraiche
1 msk majonäs
1 tsk Dijonsenao
2 vitlöksklyftor

1. Finhacka knappt en purjolök och fänkål och fräs upp i smör/olja. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljong, hummerfond och kryddor.

2. Låt soppan koka på medelgod värme i c:a 15 minuter.

3. Tina frysta musslor. Färska musslor skrapas och tvättas och kontrolleras så att de sluter sig när man knackar dem i diskbänken.
4. Koka upp vin, grädde, persilja, purjolök och svartpeppar. Lägg i musslorna och koka under lock tills musslorna öppnat sig, cirka 5 minuter.
5. Låt stå några minuter och lägg sedan undan musslorna som ska hällas i soppan strax innan servering. Sila musselspadet och häll i soppan.
6. Ta ur några musslor ur sitt skal och behåll så många du vill med skal till dekoration

Hit går bra att förberda soppan.
Vitlöksaiolin rör du ihop någon timme före servering. Förvaras kallt tills dess.

7. Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka köttet.
8. Ansa bönorna. Blanda ned tomathack och bönor i soppan och låt koka i 5 minuter.
9. Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ned dem i soppan. Sjud försiktigt några minuter och blanda till sist i kräftstjärtarna.

Vintips
Här kan jag varmt rekommendera ett Chablis-vin. Prova gärna Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire. Detta vin är Torrt, fruktigt, mycket friskt vin med mineralkaraktär, inslag av gröna äpplen, persika, örter och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar