onsdag 5 september 2012

Flygande Jacob

En riktig retrorätt som älskas av många. Min son bland annat. Rätten blev populär på 70-talet och namnet kommer från upphovsmannen Ove Jacobsson, som arbetade med flygfrakt. För mig är det däremot 80-tal. Flygande Jacob åts på vart och vartannat kalas och party då.


4 personer

1 färdiggrillad kyckling
1 tsk italiensk salladskrydda
3 bananer
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl chilisås (jag brukar blanda vanlig och hot)
150 gram bacon
1 dl jordnötter

Tillbehör
Salld och kokt ris

1. Bena ur kycklingen och lägg över bitarna i en ugnssäker form. Strö över kryddan.
2. Skala bananerna och dela först på tvären och sen på längden. Lägg ovanpå kycklingen.
3. Vispa grädden och blanda ner chilisåsen. Bred över kyckling och bananbitar.
4. Grädda i 220-225 grader varm ugn i cirka 20 minuter.
5. Knaperstek bacon och låt rinna av på hushållspappar.
6. Klipp bacon över gratängen och strössla över jordnötter.

Vintips
Här slår vi till på en Masi Valpolicella Bonacosta. Prisvänligt och fint. Smaken är bärig och kryddig med inslag av körsbär, hallon och örter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar