tisdag 8 februari 2011

Potatis- och purjolökssoppa - Vichysoisse

En klassisk potatis- och purjolökssoppa med baconströssel passar mitt i veckan - och självklart på helgen också! Fantastiskt billig och lättfixad soppa. Servera gärna med en god smörgås till. Varför inte en getosttoast?


4 pers

Soppa
800 gram potatis
1 purjolök
4 msk hackad persilja samt till garnering
1 1/2 liter vatten
4 msk koncentrerad kycklingfond (alt grönsaksfond)
1 1/2 msk färskpressad citronjuice
1/2 dl vitt vin (kan uteslutas - ta lite mer citronjuice istället)
2-3 dl matlagningsgrädde
Salt, vitpeppar
Bacon

1. Skala och tärna potatisen och skiva purjon i strimlor.
2. Fräs purjo i olja eller smör och lägg över i en gryta.
3. Fräs potatis och häll därefter över dem i grytan.
4. Häll på vatten, fond och persilja. Låta koka upp och koka sedan på medelvärme tills potatisten är mjuk, cirka 10 minuter.
5. Stek bacon och låt rinna av på hushållspapper.
6. Ta kastrullen från värmen och ta undan lite av potatis- och purjobitarna som är gott att ha hela i soppan.
7. Mixa återstoden av soppan med en stavmixer.
8. Häll åter i de hela bitarna potatis och purjo. Tillsätt citronjuice, vin och grädde och låt soppan bli varm.
9. Smaka av med salt och vitpeppar.
10. Strössla över bacon vid servering och toppa med några kvistar persilja.


Chevre-toast
4 skivor bröd, delade på hälften, gärna ett surdegsbröd
150 gram chevre, på rulle fungerar väldigt bra
4 körsbärstomater
4 kvistar timjan
Några stänk olivolja

1. Lägg en skiva ost på varje brödskiva och toppa med tomatskiva, timjan och lite olivolja.
2. Strö lite svartpeppar över och baka i ugnen på 225 grader eller under grillen i ugnen tills osten smällt.

2 kommentarer:

  1. Den ska jag prova mamma! :)

    SvaraRadera
  2. Ja jättegott och jättebilligt hjärtat! Och utan baconströssel blir det veggie också :-)

    Lycka till!

    SvaraRadera