söndag 20 februari 2011

Crème brûlé

En klassisk dessert som faller de flesta i smaken. Med råsocker får rätten extra smak och krispighet men det går bra även med vanligt strösocker.


6-8 pers

4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
7 äggulor
Knappt 2 dl socker
1 vaniljstång
2 dl råsocker

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem tillsammans med resten av stången i en gryta. Tillsätt mjölken och låt koka upp.
2. Blanda i resten av ingredienserna och låt stå och dra ett tag så vaniljsmaken kommer fram.
3. Sila av och häll upp smeten i portionsformar.
4. Ställ formarna i vattenbad och baka av i ugnen på 125 grader tills smeten blir fast. Jag tippar att detta tar 45-60 minuter. Det viktiga är att se till att smeten stelnar ordentligt.
5. Låt smeten svalan och ställ sedan in i kylen tills servering.
6. Strö över råsocker och bränn av med en brännare tills ytan blivit vackert gyllene och krispig.

3 kommentarer:

  1. Detta är min absoluta favorit dessert.
    Trevlig och snygg blogg

    SvaraRadera
  2. Hej! Vill bara uttrycka min beundran över din fantastiskt fina blogg. Enkel, vacker, inspirererande ...
    Elisabeth

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir. Kul att kunna inspirera!

      Radera