måndag 22 oktober 2012

Höstgryta - Köttgryta med smak av Frankrike och Italien

I denna mustiga köttgryta som har en Boeuf Bourgignon som bas möter det franska en liten bit Italien i form av smakrik Salsiccia-korv. Ett tips - använd samma vin i grytan som till maten så blir det fullträff! Och inget halvtaskigt vin i grytan - no no...




4 pers

600 gram nötkött (innanlår, högrev eller fransyska)
3 morötter
1 gul lök
10 cm purjolök
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl rött vin
2 1/2 dl köttbuljong
1 msk tomatpuré
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
300 gram kantareller (eller champinjoner)
1 paket Salsiccia

1. Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar. Bryn i omgångar och lägg över i en rymlig gryta.
2. Skär morötterna i slantar. Skiva lök och purjolök.
3. Fräs grönsakerna lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
4. Pudra över mjölet och rör om under omrörning så att mjölet fördelar sig jämt över kött och grönsaker.
5. Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
6. Pressa i vitlöken och låt grytan koka upp under omrörning.
7. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Detta tar cirka 1 1/2 timme.
8. Rensa och dela svampen om den är stor. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt därefter en klick smör och bryn svampen. Ställ åt sidan.
9. Skiva korven i slantar och bryn. Ställ åt sidan.
10. När köttet är mört tillsätter man svamp och korv och låter koka med en stund.
11. Smaka ev av med mer salt och peppar.

Servera gärna grytan med kokt potatis.

Vintips
Till mustiga köttgrytor passar det med en Syrah/Shiraz. Det viktiga här är att ha samma vin i grytan som man sedan dricker till maten. Det finns massor av goda Syrah-viner. Testa till exempel en Allesverloren från Sydafrika.
Smaken är fruktig med inslag av fat, skogsbär och vanilj.

4 kommentarer:

  1. sorry testar den här istället ser gott ut :) tar lasagne en annan dag

    SvaraRadera
  2. det var jätte gott :)

    SvaraRadera
  3. Tack, roligt att du gillade köttgrytan och att jag kunde inspirera till att testa denna rätt! Det är en riktig favorit nu på hösten.

    SvaraRadera
  4. Jättegott. Mycket bra hemsida över huvudtaget. Synd att det inte finns utskriftsversion av recepten.
    Anders H.

    SvaraRadera