fredag 5 oktober 2012

Smarrig pasta med musslor, vitlök och chili

Det här är en riktig toppenrätt på många sätt. Rätten är lättlagad, det är smalmat, det går snabbt, den känns lyxig och framförallt är den jättegod! Servera ett glas gott vitt vin därtill och du är i hamn. Vintips hittar du som alltid längs ned på sidan.


4 pers

4 portioner linguine eller annan pasta
1 kg färska blåmusslor eller 1 paket djupfrysta
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 röd chili/spansk peppar
2 dl vitt vin
Salt, svartpeppar
Bladpersilja

1. Koka pastan enligt anvisningar.
2. Borsta och skrapa färska musslor under rinnande kallt vatten. Kasta bort de som är trasiga.
3. Skiva vitlök och chili tunt.
4. Fräs upp vitlöken i oljan och tillsätt musslorna. Låt fräsa några minuter och rör runt med en slev hela tiden.
5. Tillsätt vinet, lägg på lock och låt koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
6. Ta upp musslorna med en hålslev och ställ åt sidan så länge. Kasta bort de musslor som inte öppnat sig!
7. Låt musselspadet koka ihop några minuter och tillsätt chilin samt salt och peppar.
8. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, häll över musselspadet, lägg på musslorna och strössla över bladpersilja.

Vintips
Prova gärna ett vin gjort på druvan Chenin Blanc till denna rätt. Det är en "bred" druva som passar till mycket, speciellt till lite kryddiga rätter. Sydafrikanska Bellingham är prisvärt, fylligt och smakrikt. Vinet är torrt, har mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av päron, tropisk frukt, bivax och grapefrukt.
Passade alldeles utmärkt!
Jag kan även rekommendera ett Sauvignon Blanc vin. Alltid gott och krispigt till skaldjur. Sydafrikanska Nettlingshof är väldigt prisvärt, friskt och fruktigt med smak av kiwi, krusbär och grapefrukt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar