söndag 7 oktober 2012

Plommonpaj

Så här på höstkanten dignar många trädgårdar av plommon och ibland kan man bara inte äta upp alla som de är. Prova gärna att göra en plommonpaj! Den här har lite vuxen smak med muscovadosocker och lime. Pajen svänger man ihop på 10 minuter. Servera med lättvispad grädde eller en klick god vaniljglass.

6-8 pers

12 mogna plommon
1 dl muscovadosocker (knappt)
1 lime
1 msk potatismjöl

Smuldeg
150 gram smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Dela och kärna ur plommonen. Lägg i en pajform.
2. Strö över muscovadosocker och pressa över limesaften. Pudra över potatismjöl.
3. Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen från plattan och rör i socker, salt, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
4. Fördela smulblandningen över plommonen.
5. Grädda i 225 grader varm ugn cirka 20 minuter tills pajen fått fin färg.

Servera med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar