måndag 20 juli 2020

Pizza Bianco med kantareller och lufttorkad skinka

Sedan vi köpte pizzasten har vi tagit pizzorna till en helt ny nivå här hemma. Vi har både till vanliga ugnen och sedan någon månad tillbaka även till grillen. Vilken skillnad det blir. Känns som proffsiga pizzor man får på bästa pizzerian.

Jag har även kommit på ett sätt att få degen riktigt elastisk, god och fin. Nämligen att göra den i god tid och låta den vila minst 5 timmar i kylen. Plus att använda vetemjöl special.

Igår var det dags att testa en ny variant på pizza - Pizza Bianco med bland annat kantareller och lufttorkad skinka. OMG - godaste jag ätit!


2 pizzor

Pizzadeg
1 1/2 dl vatten
25 g jäst
2 msk matolja
1/2 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl Special

Ljumma vattnet och smula i jästen. Tillsätt olja och salt och största delen av mjölet och knåda ihop till en deg. Lägg upp i en skål med plastfolie över och låt vila i kylen minst 5 timmar!

1 liten burk creme fraiche
1 dl pizzaost + 1/2 dl parmesan (kan uteslutas men ta då mer pizzaost)

Topping
Färska kantareller
Lufttorkad skinka (vi använde extra rökt)
Mozzarellabollar eller vanlig mozzarella
Rödlök
Färsk och/eller torkad oregano

Resan kantareller och dela om de är stora.
Smörstek i mycket smör. Salta och peppra.

Kavla ut pizzadegen så tunt du kan och placera sedan över på bakplåtspapper.
Bred på creme fraîche och strö över osten.
Strössla över kantareller.
Bryt skinkan i mindre bitar och placera på pizzan.
Lägg på delade mozzarellabollar eller bryt den större mozzarellan i bitar.
Toppa med tunt skuren rödlök.

Värm upp pizzastenen i ugn eller grill till cirka 280 grader.
Baka av tills pizzan fått fin färg och bottnen är färdig. Känn försiktigt på den.
Strössla över oregano.

Njut!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar