tisdag 5 juni 2012

Lax med dillstuvad potatis

En klassisk svensk rätt som passar bra nu i påsktider och när sommaren närmar sig! Köp en god kallrökt lax eller rimma själv vetja! Tänk på att laxen ska rimmas i 2 dygn om ni kör på den varianten.


4 pers

Dillstuvad potatis
100 gram smör
1 dl vetemjöl
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
10 kokta kalla potatisar
Hackad dill

1. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölet.
2. Späd med grädde och mjölk under vispning till en slät sås. Låt koka 3-5 minuter.
3. Skiva potatisen i bitar och hacka dillen under tiden. ¨
4. Vänd försiktigt ned potatis och dill i såsen.
5. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med lax och en citronklyfta och en dippvippa på toppen.

Rimmad lax
1 kg laxfilé
1/2 dl socker
1 dl salt
Krossad vitpeppar
Hackad dill

1. Blanda socker, salt, vitpeppar och hackad dill. Gnid in laxfilén med blandningen.
2. Ställ in i kylen och rimma i 2 dygn.

Vintips
Ett gott Chardonnay-vin passar utsökt till denna klassiska svenska laxrätt. Slår ett slag för en gammal favorit i repris: Vicar's Choice från Nya Zeeland. Endast 89 kr på Systembolaget, som hittat! Vinet har toner av gula frukter, citrus, vanilj och nötter.




1 kommentar:

  1. Dillstuvad potatis är verkligen en favorit i vår familj, kombineras gärna med lax, men också med isterband. Otroligt fin blogg du har!//Rebecka

    SvaraRadera