söndag 8 november 2015

Oxfilé med ugnsrostad spetskål, bakade tomater och vitlökssmör

Har ni testat att ugnsrosta spetskål!? Om inte, är det ett hett tips! Nyttigt, enkelt och supergott. Passar till det mesta. Den här gången fick kålen sällskap av bakade tomater och en saftig bit oxfilé med vitlökssmör. I glaset en kryddig Côtes-du-Rhône.


4 pers

600 gram oxfilé

Stek oxfilén 4-5 minuter per sida, beroende på tjocklek och hur röd du föredrar köttbiten. Krydda med salt och peppar och låt vila inlindad i folie 10 minuter. På så sätt slipper man tråkigt köttsaft på tallriken och köttet blir perfekt tillagat.

1 spetskålshuvud
Timjan
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Skär kålen i 4 klyftor. Lägg i en ugnsfast form som penslats med lite olivolja.
Häll ytterligare rikligt med olivolja över kålen, krydda med salt och peppar och lägg några timjan-kvistar på toppen.

Ugnsrosta i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

4 tomater
2 vitlöksklyftor

Skär tomaterna i halvor. Lägg i ugnsfast form (går utmärkt tillsammans med kålen). Droppa på lite olivolja och toppa med tunna skivor vitlök. Salta och peppra.

Vitlökssmör
50 gram smör
1-2 klyftor vitlök
Ett par droppar citron
Persilja
Flingsalt
Svartpeppar

Rör smöret mjukt och pressa i vitlöken. Droppa i lite citron. Hacka persiljan och blanda i. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på lite plastfolie och rulla ihop till en korv. Förvara i frysen och ta fram en stund innan servering.

Vintips
Här föreslår vi ett kryddigt Côtes-du-Rhône. Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, vitpeppar, lagerblad, lakrits och viol. Mycket prisvärt med sina 109 riksdaler.





1 kommentar:

  1. Mmmm det där med spetskålen måste bara testas.
    Tack för tipset. Ha de gott. Catarina

    SvaraRadera