Den här festliga rätten fullkomligt smälter i munnen. Lena, fina smaker i perfekt harmoni. I glaset serverar vi en frisk Sauvignon Blanc. Tipsar om ett mycket lättsamt och prisvärt sådant.
4 pers
Cirka 800 gram rödtungsfiléer (2 per person)
150 gram skalade räkor
1 dl creme fraiche
En skvätt citronsaft
2 msk hackad dill
Salt, vitpeppar
Citronpeppar
Torka av fiskfiléerna och salta lätt.
Skala räkorna och hacka i bitar.
Blanda ihop räkor, crème fraîche, lite citronsaft och hackad dill. Krydda med salt och vitpeppar.
Lägg en klick fyllning på varje filé och rulla ihop. Lägg med skarven nedåt i en smord ugnsfast form.
Krydda med citronpeppar.
Lägg en liten klick smör på varje fiskbit.
Baka i ugnen på 200 grader cirka 15 minuter.
Duschesse-potatis
Cirka 1 kg mjölig potatis
3 msk smör
2 äggulor
1 - 1/2 dl gräddmjölk
Salt, vitpeppar
Skala potatisen och skär i bitar. Koka dem mjuka.
Lägg i smöret i den varma potatisen och stöt med en potatisstöt.
Blanda i gräddmjölk och vispa med elvisp.
Tillsätt äggulorna och krydda med salt och vitpeppar.
Sprita ut "rosor" på bakplåtsklädd plåt och gratinera på 200 grader 8-10 minuter tills ytan blir vackert gyllengul.
Vitvinssås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
Ett par kvistar persilja
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt, vitpeppar
Hacka lök och svamp till såsen ganska fint. Fräs i smör tillsammans med persilja.
Häll i fiskfond och vin och koka ner tills cirka hälften återstår.
Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka upp och låt koka några minuter.
Klicka i smöret och smaka av med salt och peppar.
Servera gärna med någon grön grönsak, såsom sockerärtor, haricots verts eller liknande.
Vintips
Till denna rätt vill jag tipsa er om ett mycket gott och prisvärt vin; Brochet Facile, Sauvignon Blanc (2267), kostar endast 74 riksdaler.
Ungdomlig, aromatisk doft med inslag av päron, krusbär, citrus och honungsmelon. Mycket frisk smak med inslag av krusbär, päron, nässlor och citrus.
Lägger du till ytterligare 25 kronor (99 kronor) är Brocket Réserve (78967) ett hett tips. Aromatiskt, mycket frisk smak med inslag av krusbär, vit sparris, nässlor och gråpäron. Även detta otroligt prisvärt.
Hej, nu har jag botaniserat runt lite i din blogg. Oj så mycket gott det fanns! Tack för en inspirerande stund :-) //Sara
SvaraRaderaTusen tack, så glad jag blir! Alltid kul att kunna inspirera <3
RaderaMarie
Hej! Underbart recept. Tack. Såsen var fantastiskt god. Jag har lärt mig mycket om såser tack var din recept. Vid provlagning tyckte jag att 15 min var för långt för fisken och det räckte med 10-12 minuter men det beror sannolikt på ugnen. Gästerna blev mycket imponerat. Tack. Mvh Bernd
SvaraRaderaHej! Tack så roligt att höra. Kul att kunna inspirera och glädjande att höra när det blir bra!
RaderaPrecis som du säger är tillagningstiden lite olika för olika ugnar och hur man vill ha fisken.
Bästa hälsningar Mari