Denna härliga äppeltarte med tunt skivade äpplen och aprikosmarmelad är hämtad ur boken "Kärlek, oliver och timjan" av Anna och Fanny Bergenström. En riktig favorit i familjen. Och snygg blir den! Använd gärna röda äpplen som ger en underbar färg på pajen. Jag använde mig av Aroma.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 gram kallt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Fyllning
3 medelstora äpplen
2-3 msk socker
1/2 tsk kanel
1 dl aprikosmarmelad
1-2 msk vatten
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivad smör, socker och vaniljsocker.
Smula samman och tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma degen till en rundel och lägg i en pajform (20-22 cm i diameter). Tryck ut degen med mjölad tumme.
Förgrädda i 200 grader varm ugn i 12 minuter.
Tvätta och kärna ur äpplena - behåll skalet. Skär i halvor och därefter i tunna skivor.
Lägg äppleskivorna i prydliga cirklar i pajformen och pudra över lite socker och kanel.
Grädda i 200 grader i 25 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader mot slutet så att pajen får fin färg.
Värm marmeladen i en liten kastrull och rör ner vattnet till lagom flytande konsistens.
Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt svalna.
Servera med en klick vispgrädde och kanske ett blad citronmeliss.
Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 gram kallt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
Fyllning
3 medelstora äpplen
2-3 msk socker
1/2 tsk kanel
1 dl aprikosmarmelad
1-2 msk vatten
Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivad smör, socker och vaniljsocker.
Smula samman och tillsätt ägget. Arbeta snabbt ihop till en deg.
Forma degen till en rundel och lägg i en pajform (20-22 cm i diameter). Tryck ut degen med mjölad tumme.
Förgrädda i 200 grader varm ugn i 12 minuter.
Tvätta och kärna ur äpplena - behåll skalet. Skär i halvor och därefter i tunna skivor.
Lägg äppleskivorna i prydliga cirklar i pajformen och pudra över lite socker och kanel.
Grädda i 200 grader i 25 minuter. Höj eventuellt värmen till 225 grader mot slutet så att pajen får fin färg.
Värm marmeladen i en liten kastrull och rör ner vattnet till lagom flytande konsistens.
Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt svalna.
Servera med en klick vispgrädde och kanske ett blad citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar