onsdag 30 september 2015

Supersnabba pastan med körsbärstomater och parmesan


Idag bjuder jag på en pastarätt som går så där otroligt snabbt att fixa till och som dessutom är väldigt god. Tricket är riktigt bra råvaror. God kvalitetspasta, smakrika tomater och en fin olivolja är basen. Sen är det ju inte fel med en vällagrad parmesan och ett fylligt italienskt vin därtill....


4 personer

Pasta av god kvalitet, gärna tagliatelle eller linguine

20-30 körsbärstomater, gärna i olika färger (Romantica passar också jättebra)
1-2  vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
2 msk apelsinjuice
1/2 dl olivolja
1 kruka basilika
Flingsalt
Svartpeppar

Till servering: Parmesanost

Dela tomaterna i klyftor eller halvor beroende på storlek. Lägg i en stor skål.
Skiva vitlöken så tunt du kan och rör ner bland tomaterna.
Blanda i honung, apelsinjuice och olivolja och rör runt.
Hacka basilikan (spara några blad till garnering) och blanda i tomatröran.
Krydda med salt och peppar.

Koka pastan enligt anvisningar på paketen. Detta är det sista du gör för den måste vara het när rätten ska serveras.
Lägga upp på tallrikar och skeda över tomatröran. Toppa med riven parmesan och några basilikablad.

Vintips
.
Denna mycket enkla men supergoda pastarätt gifter sig fint med en smakrik italienare. Ett riktigt fynd är Villa Cavallo (75158) från 2004. Kostar endast 109 kronor så löp och köp säger jag bara! Kryddig, utvecklad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, russin, nougat, choklad och ceder. Druvorna är Sangiovese och Merlot.

Ett annat säkert kort är Masi Campifiorin (5123). Också detta är mycket prisvärt och gott vin som passar utmärkt till lite enklare pastarätter. Kryddig smak med inslag av fat, körsbär, korinter, kanel, tranbär och vanilj. Priset är 119 kronor och druvorna 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Molinara.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar