Lammstek hör verkligen påsken till. Vi kryddar den med massor av vitlök, citron och färsk rosmarin. Serverar med en krämig potatisgratäng med chevre, färsk sparris och ett fylligt Rioja-vin.
4 pers
1 kg lammstek (med eller utan ben)
2 vitlöksklyftor
Pressad citron
Färsk rosmarin
S:ta Maria Forest Blend
Salt, svartpeppar
1. Låt lammsteken ligga framme i rumstemperatur minst en timme innan du sätter in den i ugnen.
2. Lägg steken i en smord ugnssäker form. Blanda ihop pressad vitlök, citron och kryddor. Gnid in köttet med blandningen.
3. Fördela kvistar med rosmarin runtom steken och även ovanpå.
4. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
5. Sätt in i nedre delen av ugnen och kör på 175 grader till en innertemperatur på 60 grader (rosa kött).
6. Ta ut och svep in i folie, låt vila cirka 15 minuter innan steken skärs upp i skivor.
Vintips
Här vill vi gärna rekommendera en äkta spanjor! Ett gott Rioja-vin passar utmärkt till lammsteken. Prova gärna Marqués de Murrieta Reserva. Härligt balanserat med kryddig smak, fatkaraktär, plommon, torkad frukt, lite tobak och mörk choklad.
Ett annat tips är Conde de Valdemar Gran Reserva. Nyanserad smak med fatkaraktär, även här plommon, mörka körsbär, choklad och tobak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar