måndag 8 april 2013

Lammracks med vitlökssmör och ratatouille

Lammracks med ratatouille är en höjdare. Serveras tillsammans med gott hemgjort vitlökssmör och smörstekt sparris. I glaset ett fylligt rött Shiraz. Mumma!


4 pers

Cirka 1 kg lammracks

Ratatouille
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zuccini
8 mogna tomater eller 2 burkar hela skalade tomater
2 lagerblad
1 msk flytande honung
Basilika
Salt, svartpeppar

Vitlökssmör
150 gram smör
2-3 vitlöksklyftor
Finhackad persilja
Svartpeppar

1. Strimla paprika och lök.
2. Skär zuccini och tomater i bitar.
3. Fräs paprika och lök mjuka i lite olja.
4. Blanda ner zuccini och tomater och pressa i vitlök och lägg i lagerbladen.
5. Koka under lock på svag värme i cirka 15 minuter. Koka därefter utan lock ytterligare 10 minuter så att vatten ångar av och röran blir fylligare.
6. Blanda i honung och krydda med salt och peppar. Blanda i färsk basilika.

7. Lägg rumsvarmt smör i en skål och pressa i vitlök. Tillsätt hackad persilja och vrid några varv med pepparkvarnen. Rulla ihop till en rulle i gladpack som får vila i kylen till servering.

8. Putsa lammracksen och bryn i stekpanna. Lägg därefter på en smord plåt, krydda och ställ in på 175 grader tills innertemparaturen visar på 59-60 grader (rosa kött). Detta tar cirka 30 minuter.
9. Slå in i folie och låt vila cirka 10 minuter innan du skär upp köttet.

Servera med smörstekt sparris, ratatouille garnerad med basilika och lite vitlökssmör.

Vintips
Jag rekommenderar ett fylligt rött vin - Shiraz. Till exempel sydafrikanska Stellenzicht Golden Triangle Shiraz, Stellenbosch. Cirka 120 kr på Systembolaget.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar