Julig, len och ljuvlig cheesecake med en frisk smak av apelsin. Pepparkaksbotten gör den till en av julens godaste desserter. Använder man istället Digestive-kex passar den året om.
6-8 personer
25-30 pepparkakor, beroende på storlek
Cirka 50 gram smör
200 gram Philadelphia-ost
3 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
Skalet av 1 stor apelsin
Garnering: Clementinklyftor
1. Krossa pepparkakorna. Jag brukar lägga dem i en plastpåse och banka/kavla med hjälp av en brödkavel så det blir riktigt småkross.
2. Smält smör och blanda ner i krosset.
3. Häll över i en form med löstagbar botten och platta till.
4. Vispa äggulor, socker, vaniljstocker och Philadelphia-ost.
5. Vispa vispgrädden hårt i en annan skål.
6. Vänd försiktigt ned vispgrädden i äggblandniningen.
7. Tvätta apelsinen noga och riv ned skalet i blandningen.
8. Häll över pepparkaksbotten och ställ in i frysen minst 4 timmar.
Ta fram kakan cirka 20 minuter före servering. Servera gärna med clementin- eller mandarinklyftor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar