söndag 23 december 2012

Pepparkakscheesecake med apelsinsmak

Julig, len och ljuvlig cheesecake med en frisk smak av apelsin. Pepparkaksbotten gör den till en av julens godaste desserter. Använder man istället Digestive-kex passar den året om.



6-8 personer

25-30 pepparkakor, beroende på storlek
Cirka 50 gram smör

200 gram Philadelphia-ost
3 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
Skalet av 1 stor apelsin

Garnering: Clementinklyftor

1. Krossa pepparkakorna. Jag brukar lägga dem i en plastpåse och banka/kavla med hjälp av en brödkavel så det blir riktigt småkross.
2. Smält smör och blanda ner i krosset.
3. Häll över i en form med löstagbar botten och platta till.
4. Vispa äggulor, socker, vaniljstocker och Philadelphia-ost.
5. Vispa vispgrädden hårt i en annan skål.
6. Vänd försiktigt ned vispgrädden i äggblandniningen.
7. Tvätta apelsinen noga och riv ned skalet i blandningen.
8. Häll över pepparkaksbotten och ställ in i frysen minst 4 timmar.

Ta fram kakan cirka 20 minuter före servering. Servera gärna med clementin- eller mandarinklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar