Krämig och god kantarellsoppa med en frisk smak av citron. Till det ett underbart gott litet tilltugg - löjromssticks.
4 pers (eller 6 personer om man äter soppan som förrätt)
Soppa
300 gram kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 dl vitt vin
8 dl svampbuljong (Touch of Taste, kantarellfond)
2 dl vispgrädde
2 tsk pressad citron
salt, svartpeppar
Tillbehör
200 gram kantareller
1 msk smör
timjan
salt, peppar
Löjromssticks
1 mjukt tunnbröd, eller 4 skivor smalt färdigt hårt tunnbröd
1/4 rödlök
50 gram färskost
50 gram löjrom
1/2 ask smörgåskrasse
1. Skölj och ansa kantarellerna.
2. Finhacka lök och vitlök.
3. Fräs svamp och lök i smör.
4. Häll på vin, buljong och grädde. Låt koka i 10 minuter.
5. Mixa soppan slät med en mixerstav. Smaka av med citron, salt och peppar.
6. Stek kantarellerna till garneringen i smör. Krydda med salt, peppar och timjan.
7. Skär tunnbrödet i tunna remsor. Lägg på plåt och rosta i 200 grader varm ugn cirka 5 minuter.
8. Finhacka rödlöken.
9. Bred färskost på de avsvalnade sticksen. Lägg på hackad rödlök och löjrom.
10. Klipp över krasse.
Servera soppan rykande het med de nystekta kantarellerna garnerat med lite färsk timjan och löjromssticksen.
Vintips
Här rekommenderar jag verkligen en Chardonnay. Det passar perfekt till den krämiga soppan, kantarellerna och de salta löjromssticksen.
Vi testade med Chamonix från Franschoek i Sydafrika. Härligt syrligt med en frisk syra av citron som matchade soppan helt perfekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar