söndag 23 oktober 2011

Kräftsoppa

Spara skalen från kräftkalaset, frys in och gör världens godaste kräftsoppa en dag när andan faller på!


6 pers

Skalen av 1 kg kräftor
2 morötter
1 gul lök
1 purjo
1 msk rapsolja
4 msk tomatpuré
1 liter vatten
2 msk skaldjurs- eller hummerfond
3 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 burk kräftstjärtar
Salt
Cayennepeppar
Gräslök

1. Bryt kräftskalen i mindre bitar.
2. Skär morötterna i slantar, Hacka lök och purjo. Fräs i olja.
3. Tillsätt kräftskalen och fräs ytterligare en stund.
4. Rör ner tomatpuré och tillsätt därefter vatten, fond och vin. Sjud i 30 minuter.
5. Sila och koka därefter ihop denna kräftbuljong till 2/3.
6. Tillsätt grädden och låt koka upp.
7. Mosa samman smör och vetemjöl och klicka ned redningen under omrörning. Sjud ytterligare cirka 5 minuter.
8. Smaka av med salt och cayennepeppar.
9. Fördela kräftstjärtarna i djupa tallrikar och slå över soppan. Klipp över gräslök.

Vintips
Till denna smakrika och gräddiga soppa rekommenderar jag ett torrt Chardonnay-vin. Varför inte prova Petit Chablis som alltid är ett säkert kort? Torrt, ungdomligt, påtagligt friskt vin med inslag av mineral, gröna äpplen och citron. Eller så gör man som vi gjorde sist och kör på bubbel, t ex en frisk och fräsch Cava.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar