Klassiska sallad Nicoise, sallad från Nice, är en riktig sommarrätt. Här har jag gjort en lite försvenskad version med rökt makrill istället för tonfisk och färskpotatis, gräddfil och gräslök.
4-6 pers
1 kg färskpotatis
400 gram rökt makrill
1 rödlök
1 bunt grön sparis
1 1/2 dl kalamataoliver
1 ask körsbärstomater eller vanliga tomater
5 hårdkokta ägg
1 påse blandsallad
Gräddfil
Gräslök
Olivolja
Flingsalt nymalen svartpeppar
1. Koka potatisen. Låt svalna något och skär sedan potatisen i bitar.
2. Dra bort skinnet från makrillen och dela den i bitar.
3. Skala och skär löken i tunna skivor.
4. Koka äggen.
5. Koka sparris 2-3 minuter i lättsaltat vatten, skär i bitar.
6. Blanda makrillen med potatis, lök, sparris, oliver och tomater samt 3 msk olja.
6. Skala och skär äggen i klyftor.
7. Blanda makrillblandningen med salladen precis före servering. Garnera med äggklyftor.
8. Strö över lite flingsalt och mal över lite svartpeppar.
9. Servera gärna med en klick gräddfil och finklippt gräslök.
Vintips
I Nice dricker man alltid ett glas rosé till sallad Nicoise så varför ändra på ett vinnande koncept. Ett svalt Sancerre, Les Baronnes, från Henri Bourgeois, lät sig väl smaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar