söndag 9 april 2017

Lammracks med vitlökssmör och ugnsrostade rotfrukter

Saftiga och rosastekta lammracks från lokala slaktaren som fått marinera i citron, vitlök och rosmarin. Till detta serverar vi ett hemgjort vitlökssmör och härliga fräscha ugnsrostade rotfrukter. I glaset därtill en klassisk Bordeaux som hyllats av bland annat Livets Goda.

Vi lyckades komma över årgång 2010 (82% Merlot, 16% Cabernet Sauvignon, 2% Cabernet Franc) som tog slut på direkten men 2012 finns i Systembolagets sortiment.


4 pers

Beräkna cirka 400 gram lammracks per person
1 dl olivolja
3-4 vitlöksklyftor
Saften från 1/2 citron
2-3 msk färsk rosmarin
Salt, svartpeppar

Rör ihop marinaden och låt lammet ligga och gotta till sig minst ett par timmar innan det är dags att tillaga.

Vitlökssmör
100 gram smör
2 vitlöksklyftor
En skvätt citronsaft
Hackad (blad)persilja
Salt, vitpeppar

Mixa ihop alla ingredienserna till vitlökssmöret. Lägg på plastfolie och rulla ihop till en rulle som förvaras i frysen. Bara att ta fram och låta tina en stund före servering.

Ugnsrostade rotfrukter
Här kan man använda sig av vad man själv gillar och efter säsong. Vi använde:
Morötter
Palsternacka
Potatis
Ruccola

Skala rotfrukterna och dela i mindre bitar. 
Lägg i en plastpåse och häll över rikligt med olivolja. Tillsätt salt och peppar och  krama ihop så rotfrukterna får olja runtomkring sig. Pressa eventuellt i lite vitlök.
Häll därefter upp i en ugnssäker form. Baka i ugnen på 225 grader cirka 35 minuter eller tills de fått fin färg. Vänd ner några nävar ruccola vid serveringen. Krydda lite extra med salt och peppar.

Torka av lammet och stek i stekpanna så det får färg runtom. Lägg därefter över racksen i en ugnssäker form och kör på låg temperatur (100-125 grader) till lammet får en innertemperatur på 60 grader (rosastekt kött).

Låt vila i folie minst 10 minuter innan servering så köttsaften rinner ut här och inte på tallriken!

Skiva upp racksen, placera på tallriken och lägg vitlökssmöret ovanpå. Servera med de goda ugnsrostade rotfrukterna.

Vintips
Bordeaux Clarendelle (3147) 159 kr. Nyanserad, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, ceder, korinter, kaffe, tobak och kakao.



Här kan man även tänka sig en klassisk Chianti. Ett gott Chianti-vin gör ju ingen människa ledsen så det blir dagens andra rekommendation.

Chianti Classico Fonterutoli (32229) 149 kr.
Nyanserad, kryddig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, hallon, kaffe och kakao




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar