lördag 14 januari 2017

Citrusstekt ankbröst med apelsinsås, hasselbackspotatis och vitlöks- och sesampanerad broccoli

Ljuvligt rosastekt anka i en härligt syrlig citrussås. Hur gott är inte det? Servera med knaprig gyllene hasselbackspotatis, sesampanerad broccoli och ett glas Pinot Noir.



4 port

2 ankbröst
Rivet skal av 1/2 apelsin, 1/2 lime, 1/2 citron
Salt, peppar

2 dl kycklingbuljong
3 dl apelsinjuice
1/2 dl vitvinsvinäger
1 scharlottenlök
(1/2 dl hackad persilja)
50 gram smör

Potatis av fast sort
Ströbröd
Smör

1 stor broccoli
2 klyftor vitlök
Sesamfrön

Garnering
Ärtskott
Strimlad salladslök
Strimlade sockerärtor

Citrusanka
Tag bort den sk silverhinnan på baksidan av ankbröstet. Gör sedan försiktigt 8 snitt i skinnet.
Klappa in skalet från citrusfrukterna, salta och peppra.
Bryn köttet i smör på medelvärme i en stekpanna, först med skinnsidan nedåt, vänd och bryn andra sidan.
Lägg över i en ugnsfast form och baka klart i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 65 grader (rosastekt). Tag ut och låt vila i folie i 10 minuter innan bröstet skivas upp.

Sås
Finhacka schalottenlöken och fräs hastigt i lite smör (den ska inte ta färg bara bli mjuk)
Slå på juice, buljong och vinäger. Koka ned tills cirka hälften återstår.
Sila och vispa i smöret. Tillsätt ev lite Maizena om du tycker den är för tunn.
Smaka av med salt, peppar och lite hackad persilja.

Hasselbackspotatis
Skala potatisen och skär av en bit på undersidan så att potatisen står stadigt.
Skär snitt i potatisen, men inte ända ned. Placera potatisen i en smord ugnssäker form.
Strö över ströbröd och salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis.
Baka i 225 grader ugn ungefär 50 minuter tills potatisen får en gyllenbrun färg.

Sesampanerad broccoli
Dela broccolin i mindre bitar. Skala och skiva vitlöksklyftorna.
Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i vitlöken. Tillsätt broccolin och stek tills den får fin färg. Strössla över sesamfrön.

Vintips
Till denna rätt tycker vi att du med fördel kan välja en Pinot Noir. Varför inte satsa på en fransk Bourgogne?
Olivier Leflaive (5447) har fått fina recensioner och kostar 165 kr.
Bärig smak med inslag av fat, skogshallon, lingon, örter och kryddor.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar