lördag 8 oktober 2016

Hjortfilé med jordärtskockspuré och dijonsenapssås

Hösttider och vad passar väl bättre än vilt? Nu är säsong för bland annat hjort och vi köpte riktigt fin hjortfilé från lokala slaktarn och fick till en riktig superrätt om jag får säga det själv. Fylliga, lena smaker som gifte sig perfekt. Tips: Kör köttet på låg temp i ugnen så att det blir riktigt mört. Tipsar också om ett par olika röda viner som passat utmärkt därtill.



4 pers

700-800 gram hjortfilé

1. Putsa filéerna och bryn filén runt om så den får fin färg. Salt och peppra.
2. Stick in ett kött-termometer och ugnsbaka på låg temp 125-150 grader tills köttet når en innertemp på 59-60 grader (rosa kött).
3. Vira in i folie och låt vila 10 minuter så att köttsaften sätter sig och inte rinner ut.

Potatis- och jordärtskockspuré
6-8 (mandel) potatisar
6-8 jortärtskockor beroende på storlek
1 - 1 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3-4 msk smör
Salt, vitpeppar

1. Skala potatis och jordärtskockor. Dela i mindre bitar och koka tills de blir mjuka.
2. Värm under tiden gräddmjölken.
3. Stöt med potatisstöt, blanda i smör och mjölk.
4. Vispa luftigt med elvisp. Krydda med salt och vitpeppar.

Dijonsenapssås
2 scharlottenlökar
1 - 1 1/2  dl vatten
2 msk kalvfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk Maizena
2 msk Dijonsenap
1/2 tsk salt, vitpeppar

1. Hacka scharlottenlök och fräs snabbt.
2. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka ihop cirka fem minuter.
3. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen.
4. Red av med Maizena och tillsätt senap, salt och peppar.

Lägg upp en klick mos på respektive tallrik och "dra ut" den så den blir lite platt.
Skär köttet i skivor och placera ovanpå moset.
Häll gärna upp såsen i en liten skål eller ett glas som du ställer på respektive tallrik.
Servera med t ex haricots vertes eller liknande.

Vintips
Ett trevligt tips är italienska La Grola 2012 (42334) från välkända producenten Allegrini. Fyllt med smaker från mörka bär som körsbär och svarta vinbär, samt choklad, kaffe och basilika. Vinet består av 80% Corvina, 10% Syrah och 10% Oseleta. Priset är 169 kr - klar fyndstämpel!


Mitt andra tips är Boom Boom, ett mycket trevligt och prisvärt vin och en läcker etikett (bara en sån sak, haha). Druvan är Syrah och ursprungsland är USA. Producenten Charles Smith har ett förflutet inom rockmusiken. Mycket fruktig och kryddig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, mörka körsbär, lagerblad och lakrits. Smaken är fruktig och kryddig med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, blåbär, choklad, vanilj och lakrits. (6714) Pris 139:-


Mitt tredje förslag är sydafrikanska Allesverloren på druvan Touriga National. Även detta ett riktigt gott och prisvärt vin. Doften är mycket fruktig med inslag av fat, mörka bär, lavendel, plommon och vanilj. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, örter, plommon, choklad, nötter och vanilj. Pris 129:-



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar