lördag 15 oktober 2016

Rimmad torskrygg med sötpotatispuré

Mjäll och fin torskrygg kan vara något av det godaste som finns. Här ackompanjerat av sötpotatispuré, smält smör och vaxbönor. Den som vill lägger till några (mandel el delikatess) potatis. I glaset en frisk och fruktig Chardonnay.4 pers

Cirka 800 gram torskrygg
Salt 
Citronpeppar
150 gram smör

Dela torskryggen i 4 delar och rimma den 1-2 timmar innan tillagning.

Rimma
5 dl vatten
1 1/2 msk salt
2 tsk strösocker

Häll upp vatten i en bunke och blanda i salt och socker. Lägg ned fisken.

Lägg torskryggen i en ugnssäker smord form, krydda med salt och citronpeppar Baka på 150 grader tills köttet är vitt och fast. 

Smält försiktigt smöret och häll sedan över i en kanna så att restprodukterna lägger sig på botten. Häll därefter av den klara delen av smöret - skirat smör!

Sötpotatispuré
3-4 sötpotatisar
3 dl vispgrädde
Salt, peppar

Skala sötpotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull och slå på grädden.
Koka försiktigt tills potatisen är mjuk. Rör om några gånger under tiden. Sila av grädden och spara. Mixa potatisen med stavmixer till en slät konsistens och späd med kokgrädden. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp fisk, sötpotatispuré och vaxbönor på varma tallrikar. Skeda över skirat smör.

Vintips
Här rekommenderar jag ett vin med frisk fruktsyra. Ett mycket prisvärt och gott sådant är Simonsig Chardonnay (2032) från Sydafrika. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av ananas, röda äpplen, mango, vanilj och apelsin. Kostar 89 kronor.
Ett annat mycket prisvärt Chardonnay-vin jag nämnt förut är Vicar's Choice (2188) från Nya Zeeland. Mycket fruktig, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av persika, ananas, brynt smör, örter och nötter. Priset är 95 kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar