lördag 25 oktober 2014

Torskfilé med bacon, kantareller och gulbetspuré

Den lite söta gulbetspurén passar utmärkt ihop med fisk och lite salta tillbehör. Vi använde torskfilé men det går även bra med torskrygg eller annan vit fisk. Använd gärna sidfläsk istället för bacon. Det hade vi inte hemma men nästa gång använder jag mig nog av det. Servera med ett friskt och bärigt rött vin i glaset.


4 pers

Cirka 800 gram torskfilé
Salt, citronpeppar

150 gram bacon eller sidfläsk
Färska kantareller eller trattkantareller

Gulbetspuré
500 gram gulbetor
4 dl vispgrädde
1 tsk oxfond eller kalvfond
Salt, vitpeppar

Krydda fisken med salt och citronpeppar och lägg dubbelvikt i en smord ugnssäker form. Ugnsbaka på 150-160 grader tills fisken är vit, cirka 15 minuter.

Klipp bacon i bitar och stek i stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
Rensa kantarellerna och stek i smör.

Skala gulbetorna och dela i mindre bitar.
Lägg i en kastrull och slå över grädden så att det täcker. Tillsätt fonden.
Låt puttra på svag värme i cirka 30 minuter tills gulbetorna är mjuka.
Skeda upp bitarna i en mixer och kör till en slät puré. Tillsätt eventuellt lite mer av grädden.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Lägg upp gulbetspurén på tallrik. Lägg över fisken och toppa med bacon och stekta kantareller.
Servera gärna med någon grönsak.

Vintips
Till den här rätten skulle jag rekommendera ett lätt rött vin. En Pinot Noir passar alldeles utmärkt till de salta tillbehören.
Testa till exempel Cuvée Margot Bourgogne. Ett bärigt vin med inslag av fat, körsbär, lingon, kryddor och muskot.
Bourgogne Cuvée Margot



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar