torsdag 9 oktober 2014

Hjortfilé med ugnsrostade rotfrukter och trattkantarellsås

Sugen på en lyxig höstmiddag? Testa gärna denna härliga rätt med mör hjortfilé, ugnsrostade rotsaker samt en krämig kantarellsås som man bara vill ha mer av! I glaset ett fylligt rött vin. En Syrah eller en Zinfandel passar mer än utmärkt!


4 pers

Cirka 800 gram (dov) hjortfilé
Salt, peppar, Santa Maria Forest Blend

Putsa köttet från eventuella senor och hinnor. Krydda.
Bryn hastigt i smör i en stekpanna.
Stick in en köttermometer och kör färdigt i ugnen på cirka 150-160 grader till en innertemperatur på 57-58 grader för rosa kött.
Ta ut, vira in i folie och låt vila cirka 10 minuter så att köttsaften hamnar här och inte på tallriken!

Kantarellsås
6 dl färska kantareller eller 1 1/2 dl torkade kantareller (jag använde torkade trattkantareller)
1 scharlottenlök
2 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
2 msk kantarellfond eller viltfond
En skvätt konjak (om man vill)
2 msk vetemjöl
25-50 gram smör
Soja

Rensa och grovhacka kantarellerna. Blötlägg den torkade svampen i lite vatten så att den sväller. Cirka fem minuter blir bra. Lägg den därefter på lite hushållspapper.
Skala och finhacka löken.
Stek lök i smör på medelvärme. Lägg i svampen och stek tills det mesta av vätskan ångat bort. Tillsätt eventuellt mer smör.
Pudra över lite vetemjöl och häll på grädde och mjölk.
Tillsätt fond och konjak och rör om.
Låt koka samman i minst fem minuter.
Smaka av med salt och peppar och lite soja för färgens skull.


Vi serverade med lättkokt sparris-broccoli.

Vintips
Jag skulle rekommendera ett fylligt rött vin till denna vilträtt som även möter den kraftiga rödvinsreduktioknen. Ett Syrahpassar alldeles utmärkt. Likaså en Zinfandel.
Prisvärt och riktigt bra är Sydafrikanska Syrah-vinet med det specialla namnet Allesverloren. Det har en fruktig och lite rökig smak med inslag av fat, mörka bär, hallon, örter och kakao.

Och, som sagt, en Zinfandel kan också vara mycket trevlig. Bonterra från USA är även detta prisvärt och väl värt att prova. Vinet har en mycket fruktig smak, fatkaraktär med inslag av björnbär, plommon, mynta, choklad och vanilj.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar