tisdag 14 oktober 2014

Knäckig äppelpaj med touch av havssalt

En av de bästa sakerna med hösten är alla äpplen som blir till olika typer av goda äppelpajer! Den här gången blev det en paj med knäckigt täcke med en liten liten touch av havssalt. Riktigt smarrigt. Servera med en rejäl skopa god vaniljglass eller varför inte vanilj med salt karamell.



4 medelstora äpplen
150 gram smör
1 dl råsocker (det funkar även med bara 2 dl råsocker istället för råsocker och farinsocker)
1 dl farinsocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt

Skala och klyfta äpplena. Lägg i en smord ugnssäker form.
Smält smör i en kastrull på svag värme tillsammans med socker, sirap och vispgrädde. Rör om under tiden.
Ta kastrullen från plattan och blanda i havregryn, mjöl, bakpulver och knappt en tsk havssalt. 
Fördela smeten över äpplena. Strö ytterst lite havssalt över ytan.
Sätt in formen i ugnen på 200 grader och grädda tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Ungefär 25-30 minuter brukar bli bra.

1 kommentar:

  1. En helt fantastisk äppelpaj. Vi gjorde en kesella baserad glass till som balans till det söt. Jag testad även ett glas Sauterne till och det funkade bra.
    Lasse & Anki Mörarp

    SvaraRadera