fredag 18 maj 2012

Sjötungsfiléer med gudomlig vitvinssås och vårprimörer

En riktig festmåltid med en sås som inte går av för hackor - ni måste prova!


4 pers

Cirka 600 gram sjötungsfiléer
2 scharlottenlökar
2 dl vitt vin
1 dl fiskfond
Salt, vitpeppar

Sås
2 scharlottenlökar
5 champinjoner
4 persiljekvistar
1 kvist timjan
5 dl fiskfond
3 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
50 gram smör
Salt, vitpeppar

Vårprimörer
Sparris
Späda morötter
Potatis (dill)
Citron

1. Salta och peppra sjötungsfiléerna och rulla ihop dem. Lägg över i en smord ugnssäker form.
2. Hacka löken och lägg runtom fisken.
3. Häll på vin och fiskfond.
4. Sätt ugnen på 150 grader och låt fisken vara inne i cirka 10-12 minuter. Ös gärna lite då och då med fisk/vinspadet.

5. Hacka löken och champinjonerna ganska smått. Fräs i smör tillsammans med persilja och timjan.
6. Häll i fiskfond och vin och koka ner tillsa hälften återstår.
7. Sila av såsen och häll i grädde. Låt koka koka upp några minuter.
8. Klicka i smör och smaka av med salt och peppar.

9. Skala morötterna och koka tillsammans med sparris tills de är lagom mjuka men fortfarande har spänsten kvar.
10. Häll upp en lagom klick sås på tallrikarna. Lägg fiskrulladen ovanpå såsen. Placera vårprimörerna ovanpå fisken och lägg på potatis och en citronklyfta.

Vintips
Till denna rätt rekommenderar jag varmt en frisk och fruktig Chablis. Testa gärna en Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre. Torr,nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, smör, mineral, citron och rök.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar