måndag 7 maj 2012

Sparrissoppa

I dessa primörtider är sparrisen en av mina favoriter. Varför inte prova denna lena sparrissoppa, som förrätt eller som ensamrätt med tjocka skivor lantbröd att doppa i.



4 pers

400-500 gram grön färsk sparris
3 scharlottenlökar
4 dl vispgrädde
4 dl kycklingbuljong (vatten + kycklingfond)
1 dl vitt vin
Salt, peppar

1. Skölj sparrisen och skär av den nedersta biten. Skala eventuellt sparrisen om den inte är tillräckligt späd (annars trådar den sig lätt).
2. Skär sparrisen i centimeterstora bitar. Lämna topparna lite större. 
3. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Koka sparrisbitarna 2-3 minuter. Häll därefter bort vattnet.
4. Skala och hacka löken. Fräs lätt i en kastrull. Tillsätt grädde, buljong och vin. Låt koka upp.
5. Lägg i sparrisbitarna (förutom knopparna) och koka 10 minuter.
6. Mixa soppan slät och krydda med salt och peppar.
7. Häll upp i soppskålar eller tallrikar och garnera med sparrisknopparna.

Servera gärna med ett gott bröd till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar