söndag 4 mars 2012

Kalops

Mustig skånsk kalops är en härlig söndagsmiddag. Köttet får puttra länge i sin gryta så det blir riktigt mört och fint. Skillnaden mellan "vanlig" och skånsk kalops tvistas det om men jag har fått lära mig att i skånsk kalops har man morötter - och mycket kryddpeppar - så det kör vi på!


6 pers

Cirka 1 kg högrev
2 gula lökar
20 kryddpepparkorn
10 hela kryddnejlikor
5 lagerblad
1 - 1 1/2 liter vatten
3 msk oxfond
4 morötter
1/2 purjo
Salt, peppar

1. Skär köttet i cirka 3*3 cm stora bitar. Bryn köttbitarna försiktigt i en stekpanna. Ta inte för många i taget och lägg över i en gryta efterhand. Krydda med salt och rejält med svartpeppar.
2. Skala och hacka löken. Bryn och lägg över i grytan.
3. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över köttet. Häll på resten av vattnet, oxfonden och kryddor. Låt sjuda under lock 1 1/2 - 2 timmar tills köttet är riktigt mört.
4. Skala och slanta morötter. Tillsätt dessa när köttet när nästan färdigt och låt koka med ytterligare 10-15 minuter tills morötterna är mjuka.
5. Skär purjo i ringar och låt koka med de sista minuterna. Spara några ringar till garnering.
6. Smaka av med salt och peppar och red ev med lite Maizena om du vill ha en tjockare sås.

Servera med kokt potatis, rödbetor och garnera med några ringar purjolök.

Vintips
Här serverar vi ett medelfylligt Rioja-vin. Prova gärna Montecillo Crianza (79 kr) som är just ett medelfylligt vin med lite kryddig karaktär, inslag av mörka körsbär och torkade plommon samt vanilj från fat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar