torsdag 17 november 2011

Räksoppa med sting

Voilá! Bjuder på en riktigt god räksoppa med sting av cayennepeppar och konjak. Soppan kokas förstås på skalen från räkorna, värt varenda litet pill.. Räkspett med touch av lime blir en fröjd för ögat.





 4 pers

500 gram räkor
Olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 små morötter
2 msk smör
1 lagerblad
1 krm torkad timjan
2 tsk tomatpuré
2 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 msk fiskbuljong
3-4 dl vispgrädde
1/2-1 krm cayennepeppar
1 msk konjak
Salt
Saft av pressad lime
Hackad persilja

1. Skala räkorna. Trä upp räkorna på träspett, pensla med olivolja och ställ kallt.
2. Finhacka morötter, lök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull någon minut.
3. Häll över räkskalen och fräs ytterligare 3 minuter under omrörning.
4. Tillsätt lagerblad, timjan och tomatpuré.
5. Häll på vin, vatten och buljong. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
6. Sila av skal och grönsaker och häll tillbaka räkbuljongen i kastrullen.
7. Häll i hälften av grädden och låt koka i cirka 10 minuter.
8. Tillsätt resten av grädden och smaka av med cayennepeppar, konjak och lite salt.
9. Hetta upp en stekpanna och stek räkspetten hastigt på hög värme.
10. Pressa över lime och strössla över persilja.
11. Skumma eventuellt upp soppan med en mixerstav precis före servering. Häll upp i tallrikar och lägg över räkspettet.

Tips från Sommeliern
Till denna lite heta soppa rekommenderar vi ett torrt, friskt och fruktigt vin. Mâcon Village Chardonnay är ett riktigt litet kap för 69 riksdaler. Torr fruktig smak med inslag av gula äpplen, citron och smör.
FrankrikeBourgogne, Mâconnais, Mâcon-Villages


2 kommentarer:

  1. Hemlagad räksoppa är toppen! Jag vill minnas att det var en av de rätter jag först lagade sedan jag flyttat hemifrån!

    SvaraRadera