onsdag 29 april 2015

Ankbröst med rödvinssås och krämig potatisgratäng med chevre

En utsökt lite franskinspirerad rätt är ugnsstekt ankbröst med fyllig rödvinssås och potatisgratäng smaksatt med chevre. I glaset en lätt och fruktig Pinot Noir eller en klassisk Bourgogne.

4 pers

2 ankbröst
Färska örter, t ex rosmarin och timjan

Garnering: Kokta sockerärtor, ärtskott

Rödvinssås
2 vitlöksklyftor
1 scharlottenlök
1 msk strösocker
4 msk smör
3 msk viltfond
3 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk balsamvinäger
Maizena

1. Fräs hackad vitlök, scharlottenlök och socker i 2 msk smör.
2. Tillsätt fond, vin, vatten och balsamvinäger. Koka upp och låt småkoka och reducera tills hälften återstår, 30-40 minuter.
3. Sila av såsen och häll åter ned i kastrullen. Red av med Maizena och krydda med salt och peppar.
4. Vispa i 2 msk smör precis innan servering.

5. Putsa ankbrösten och snitta fettkanten i rutmönster. Salta och peppra.
6. Bryn köttet med fettsidan nedåt, 5 minuter.
7. Strö över örter och vänd bröstet och stek ytterligare 3 minuter.
8. Lägg över i en ugnssäker form, sätt i en köttermometer och stek ankbrösten i mitten av ugnen, 150 grader, tills innertemperaturen visar på 60-62 grader (rosastekt).
9. Ta ut köttet och låt vila insvept i folie cirka 10 minuter.

Potatisgratäng med smak av chevre
1 kg potatis
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
1 msk kalvfond
100-150 gram chevre
salt, svartpeppar

1. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg i kastrull tillsammans med mjölk, grädde, pressad vitlök och fond.
2. Låt koka på SVAG värme i 10 minuter. Rör försiktigt mellan varven så att det inte bränner vid.
3. Dra kastrullen från värmen och smula ned chevren. Salta och peppra.
4. Häll över i en ugnssäker form och grädda i 225 grader varm ugn cirka 15 minuter. Sänk därefter värmen till 200 grader och grädda färdigt tills gratängen fått fin färg och potatisen känns mjuk. Det tar ytterligare 15-20 minuter.

Vintips
Nu är det dags att plocka fram en lätt och fruktig Pinot Noir, varför inte en Bourgogne? Stoneleigh (16394) från Nya Zeeland har en kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär och inslag av mogna jordgubbar, kanel, körsbär och ingefära. Smaken är även den kryddig och nyanserad och med inslag av mogna jordgubbar, ingefära, körsbär, vanilj och örter. 

Och en fransk Bourgogne, Vielles de Pinot Noir Albert Bichot (5470) är förstås en klassiker till anka. Kryddig doft och smak med inslag av fat, hallon, lingon, muskot och örter. 



23 kommentarer:

  1. Detta var något av det godaste jag tillagat, brukar normalt inte laga efter recept, kommer fortsättningsvis kolla dina, såsen hur god var inte den, mina gäster jublade..bra sida men om du vill få 5 stjärnor måste matbilderna bli bättre, det är svårt jag vet som fotograf till yrket.
    Stort tack o glad påsk, ..på påskdagen blir det ankbröst ala dig igen, tack

    Anders Rising

    SvaraRadera
  2. Gjorde detta recept 2 gånger, då vi skulle ha vinprovning hemma inför vårt bröllop. Första gången blev sådär med ankan, lät den ligga framme för länge efter stekningen innan jag stoppade den i ugnen (så mitt fel), andra gången gjorde jag exakt enligt receptet & det blev perfekt. Vill ni ha ett vintips så köp Peter Lehmans "red layers", beställningsvara på systemet 115 kr. Sjukt gott till ankbröst & valde såklart det till bröllopet & var mycket uppskattat av gästerna. Passar till all mat! Absolut vårt favoritvin. Egentligen ska man enligt råd & rön ha pinot noir vin till ankbröst, men efter x antal fina viner av det märket sa vi hejdå till pinot noir. Prova "red layers" lovar att ni inte blir besvikna. 10 poäng till receptet!

    /Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att jag kunde inspirera Johanna och att det blev lyckat!
      Tsck för tipset på vinet - det ska vi absolut prova - och för att du tog dig tid att kommentera receptet. Uppskattas verkligen.

      Tilda

      Radera
  3. Det här ska jag laga på fredag då min make fyller 40, ska bli spännande att se hur det smakar. Låter iaf ljuvligt. Vi har en flaska Domain Road Pinot Noir som legat i källaren och bara väntat på ett speciellt tillfälle (och ett ankbröst). Såg Johannas inlägg ovan om att ha sagt hejdå till pinot noir. Det är tvärt om vår absoluta favoritdruva, och speciellt om den kommer från Nya Zeeland (Central Otago eller Wairarapa). Så Johanna, om du inte testat pinot från Central Otago tycker jag ni ska ge det en ny chans :)
    Återkommer med omdöme. Fin blogg förresten, kommer utforska den mer!
    /Lisa

    SvaraRadera
  4. Lisa, så otroligt glad jag blir när jag får en sådan här kommentar. Att kunna inspirera till en speciell middag. Jag hoppas innerligt att ni ska bli nöjda. Ett av mina favoritrecept som alltid fått gott betyg när jag bjudit på det. Tror att den Pinot Noir ni valt kommer att gifta sig utmärkt med ankan!
    Återkom gärna vad du tyckte och om vinet blev lyckat.
    Allt gott! /Tilda

    SvaraRadera


  5. My god! Har precis slickat tallriken (på riktigt!). Supergott, och förhållandevis enkelt! Det här blir min paradrätt framöver, men jag lovar att hänvisa till dig :) Till förrätt blev det pilgrimsmusslor med blomkålpuré och bacon, och till det en riesling från Österrike. Vi är både mycket nöjda, och glada att 2,5 åringen fick sova över hos mormor och morfar så vi kunde njuta middagen i lugn och ro (bebisen fick stanna hemma men sover snällt).
    Åter igen, tack!
    //Lisa

    SvaraRadera
  6. Så gott! Jag lagade detta igår, nyårsafton. Inte så svårt o riktigt gott- ett plus för vältilltagna portioner. Jag kommer att besöker ditt blogg nästa gång jag behöver mat o vin inspiration! Gott nytt år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen roligt att höra! Välkommen tiibaka igen!
      Med önskan om ett gott nytt år! /Tilda

      Radera
  7. Tackar så mycket för ett supergott recept...ffa rödvinssåsen som vi älskar
    Vi har provat olika recept men ditt slår alla!!! Passar oss perfekt
    Numera vår favoritsås

    SvaraRadera
  8. Tack så mycket för ett kanonrecept ffa rödvinssåsen som vi älskar
    Har provat många såsrecept men detta är överlägset
    Numera vår favoritsås

    SvaraRadera
    Svar
    1. FantStiskt roligt att höra! Tusen tack så glad jag blev nu

      Radera
  9. Väldigt gott recept. Var hittade du inspirationen till det?

    SvaraRadera
  10. Tackar för lektionen - supergott

    SvaraRadera
  11. Super-, super-, supergott! Finns ingen anledning att inte pröva denna fantastiska rätt! Fuskade dock med lite grädde i såsen!
    / Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Vad glad jag blir över din kommentar. Välkommen tillbaka! /Marie

      Radera
  12. Mycket lyckat blev det! Första gången jag tillagade ankbröst gjorde jag det med klassisk apelsinsås. Det är INTE gott. Det här är nå't helt annat! Ditt recept på mintchokladmousse i efterrätt. Väldigt lättlagad. Jag var lite för mätt för den, men övriga familjen slevade i dig den med god aptit! Tack för enkla och bra recept! /Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt! Jag blir så glad när jag lyckas inspirera er. Precis så vill jag att mina recept ska tolkas. Goda och inspirerande och enkla så att alla kan laga. Tack för att du tog dig tid att kommentera. Uppskattar verkligen det. /Marie

      Radera
  13. Hej!
    Är kanske korkad, men om båda ska serveras varma, och man bara har en ugn? Potatisgratängen på 225 grader och ankan på 150. Vill så gärna göra detta! /Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria, du är verkligen inte korkad :) De flesta har ju faktiskt bara en ugn... Gör istället så här: grädda gratängen på 200 gr cirka 15 min. Ta ut den och svep in formen i folie. Kör ankan klart. Svep in denna i folie och höj genast ugnen till 240-250 gr (lite beroende på ugn) och medan ankan vilar kör du klart/gratinerar gratängen. Det gör inget att ankan får vila lite längre i folie. Lycka till! Kram

      Radera
  14. Lagade denna fantastiskt goda meny och avslutade med en mangomousse-tårta. Uppskattades av alla gäster. Drack en bourgogne som legat några år i källaren, Bourgogne Louis Latour som också fungerade bra till.
    Det är alltid tryggt att använda dina recept, fungerar alltid.
    Stort tack för all inspiration som du ger oss!
    Med vänlig hälsning
    Anders i Kalmar

    SvaraRadera
  15. Hej jag ska ansvara för en tema kväll med mat från Frankrike. Tänkte laga detta till huvudrätt. Det låter gott och många som tycker så 😊. Vilket vin använde du i din sås?

    Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny! Då passar ju detta recept utmärkt! Brukar alltid få mycket lovord för denna rätt :-)
      Ett vinnande koncept är att använda samma vin i såsen som man dricker till maten. En Pinot Noir passar utmärkt både i såsen och att dricka till, se tips ovan! Personligen tycker jag inte att man ska ta till ett billigt rödvin och göra sås på, det blir helt enkelt inte lika bra...
      Lycka til med temakvällen!
      Marie

      Radera