onsdag 26 september 2018

Äppelpaj - en blandning av sött och salt

Äppeltider och då måste man ju såklart baka äppelpaj! Denna goding har en liten touch av havssalt som ger en väldigt god brytning till det söta och syrliga. Använd med fördel syrliga äpplen!




5-6 medelstora syrliga äpplen
2 tsk socker
1 tsk kanel
1 krm flingsalt/havssalt

125 gram smör
2 dl vetemjöl
Lite drygt 1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 tsk flingsalt/havssalt

Till servering; vaniljsås, glass eller vispgrädde smaksatt med lite vanilj

Blanda socker, kanel och flingsalt i en bunke.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Häll ner klyftorna i kanelblandningen och rör om så att äpplena blir strösslade runt om.
Lägg över i en smord pajform.

Skär smöret i bitar. Häll i en bunke och blanda i mjöl och havregryn.
Nyp ihop till en smulig massa.
Blanda i socker och flingsalt och rör ihop.
Fördela smulblandningen över äpplena och grädda sedan pajen i 225 grader varm ugn, cirka 20-25 minuter tills pajen fått fin färg.

Låt svalna något och servera med något av ovanstående tillbehör. Gudomligt gott!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar