söndag 11 november 2018

Viltgryta med salsiccia och svamp

Idag bjuder köket på en mustig viltgryta med en massa godsaker i. Vi låter grytan puttra i minst två timmar på spisen så att köttet blir riktigt mört och fint. I glaset rekommenderar jag ett fylligt och mustigt Côtes du Rhône-vin. För att ytterligare lyxa till det och förhöja smaken så använd samma vin i grytan som i glaset!
Grytan kan likaväl göras på högrev.


4 pers

600 gram (grytbitar) av hjort (eller högrev)
3 morötter
2 palsternackor
4 scharlottenlökar
10 cm purjolök
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
2 lagerblad
2-3 vitlöksklyftor
3 dl rött vin
2 1/2 dl vatten
2 msk viltfond
2 msk kantarellfond
Timjan
300 gram svamp (jag använde skogschampinjoner och trattkantareller)
3 salsiccia-korvar

Skär köttet i cirka 3-4 cm stora tärningar. Bryn i omgångar i smör och lägg över i en rymlig gryta. Salta och peppra.
Dela schalottenlökarna på mitten och skär purjon i slantar.
Skär morötter och palsternacka i tjocka slantar.
Pudra köttet med lite mjöl och rör om så att mjölet fördelar sig jämnt över köttbitarna.
Häll på vin och buljong. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad.
Pressa i vitlök och låt grytan koka upp.
Låt småputtra i en halvtimme. Tillsätt därefter schalottenlök och purjo.
Fortsätt småputtringen ytterligare en halvtimme och tillsätt därefter morötter och palsternacka.
Låt koka ytterligare minst en timme. Allt som allt blir detta cirka två timmar.
Dela svampen i mindre bitar eller fjärdedelar och skiva salsiccian i slantar.
Fräs svamp och salsiccia i smör i en stekpanna. När köttet är mört tillsätter man korv och svamp och låter koka med ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med mandelpotatis och ett par kvistar timjan som garnering.

Vintips
Till den här typen av mustig köttgryta passar ett fylligt och mustigt vin perfekt. Kan varmt rekommendera ett Côtes du Rhône-vin - ett typiskt grytvin!
Xavier Châteauneuf-du-Pape är prisvärt och en riktig favorit. Smakrikt, kryddigt och fruktigt med fatkaraktär, inslag av körsbär, viol, hallon och mörk choklad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar