Har ni provat hjortfärs? Jag tycker det blir så mycket godare och festligare än med nötfärs eller blandfärs. Med lite extra gott mos och den goda och snabblagade såsen blir detta faktiskt en riktig festmåltid. I glaset smuttar vi på ett rött fruktigt vin med fatkaraktär. Nedan hittar ni två prisvärda och mycket goda förslag.
4 pers
Biffar
600 gram hjortfärs
1 liten gul lök
1 dl mjölk
2-3 msk ströbröd
1 ägg
salt, peppar
1. Låt ströbrödet svälla i mjölken några minuter. Hacka under tiden löken och fräs i lite smör i en stekpanna.
2. Blanda samman alla ingredienserna till färssmeten. Salta och peppra.
3. Forma till biffar som stekes på medelvärme cirka 3-4 minuter per sida.
Potatis- och jordärtskockspuré
10-12 (mandel) potatisar
6-8 jortärtskockor beroende på storlek
Cirka 3 dl mjölk (eller lika delar mjölk och vispgrädde)
3-4 msk smör
Salt, vitpeppar
1. Skala potatis och jordärtskockor. Dela i mindre bitar och koka tills de blir mjuka.
2. Värm under tiden (grädd)mjölken.
3. Stöt med potatisstöt, blanda i smör och mjölk.
4. Vispa luftigt med elvisp. Krydda med salt och vitpeppar
Dijonsenapssås
2 scharlottenlökar
1 - 1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk Maizena
1 1/2 msk Dijonsenap
1/2 tsk salt, vitpeppar
1. Hacka scharlottenlök och fräs snabbt.
2. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka ihop cirka fem minuter.
3. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen.
4. Red av med Maizena och tillsätt senap, salt och peppar.
Servera med t ex harcots vertes eller liknande.
Vintips
Mitt första tips är Boom Boom, ett mycket trevligt och prisvärt vin och en läcker etikett (bara en sån sak, haha). Druvan är Syrah och ursprungsland är USA. Producenten Charles Smith har ett förflutet inom rockmusiken. Mycket fruktig och kryddig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, mörka körsbär, lagerblad och lakrits. Smaken är fruktig och kryddig med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, blåbär, choklad, vanilj och lakrits. (6714) Pris 135:-
4 pers
Biffar
600 gram hjortfärs
1 liten gul lök
1 dl mjölk
2-3 msk ströbröd
1 ägg
salt, peppar
1. Låt ströbrödet svälla i mjölken några minuter. Hacka under tiden löken och fräs i lite smör i en stekpanna.
2. Blanda samman alla ingredienserna till färssmeten. Salta och peppra.
3. Forma till biffar som stekes på medelvärme cirka 3-4 minuter per sida.
Potatis- och jordärtskockspuré
10-12 (mandel) potatisar
6-8 jortärtskockor beroende på storlek
Cirka 3 dl mjölk (eller lika delar mjölk och vispgrädde)
3-4 msk smör
Salt, vitpeppar
1. Skala potatis och jordärtskockor. Dela i mindre bitar och koka tills de blir mjuka.
2. Värm under tiden (grädd)mjölken.
3. Stöt med potatisstöt, blanda i smör och mjölk.
4. Vispa luftigt med elvisp. Krydda med salt och vitpeppar
Dijonsenapssås
2 scharlottenlökar
1 - 1 1/2 dl vatten
1 1/2 msk kalvfond
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 1/2 msk Maizena
1 1/2 msk Dijonsenap
1/2 tsk salt, vitpeppar
1. Hacka scharlottenlök och fräs snabbt.
2. Tillsätt vatten, fond och grädde. Koka ihop cirka fem minuter.
3. Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen.
4. Red av med Maizena och tillsätt senap, salt och peppar.
Servera med t ex harcots vertes eller liknande.
Vintips
Mitt första tips är Boom Boom, ett mycket trevligt och prisvärt vin och en läcker etikett (bara en sån sak, haha). Druvan är Syrah och ursprungsland är USA. Producenten Charles Smith har ett förflutet inom rockmusiken. Mycket fruktig och kryddig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, mörka körsbär, lagerblad och lakrits. Smaken är fruktig och kryddig med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, blåbär, choklad, vanilj och lakrits. (6714) Pris 135:-
Mitt andra förslag är sydafrikanska Allesverloren på druvan Touriga National. Även detta ett riktigt gott och prisvärt vin. Doften är mycket fruktig med inslag av fat, mörka bär, lavendel, plommon och vanilj. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, örter, plommon, choklad, nötter och vanilj. (2005) Pris 129:-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar