tisdag 12 januari 2016

Gåslever på toast med hemgjord Sauternes gelé

Det här tycker jag är en riktigt lyxig och mycket god förrätt. Med hemgjord Sauternes gelé imponerar den utan tvekan stort på dina gäster. Och det är faktiskt inte alls svårt att göra. Med ett passande sött dessertvin i glaset blir det här ett mycket lyckat äktenskap!


Rostbröd eller ett gott surdegsbröd i tunna skivor
Gåslever i block
Babyspenat
Pistagenötter
Balsamico

Rosta eller smörstek brödskivorna och skär ut mindre skivor.
Lägg upp babyspenat på fat och placera toasten ovanpå.
Skär upp gåslevern i skivor och lägg på toasten. 
Ringla ut lite balsamico på tallrikarna och strössla över hackade pistagenötter.
Toppa med Sauternes gelén. Skär skåror med en vass kniv och peta försiktigt upp bitarna.

Sauternes gelé
1 dl Sauternes-vin
4 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kall vatten i fem minuter.
Värm försiktigt vinet i en kastrull. Ta från värmen.
Krama ur gelatinbladen och blanda ner i det varma vinet. Rör tills det smält.
Häll upp på ett litet fat med kant och ställ kallt att stelna.

Vintips
Till denna rätt passar det allra bäst med ett sött dessertvin. Första tipset är ett prisvärt Sauternes-vin; Château Grillon (4115), 129 :- Nyanserad, mycket söt smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, honung och apelsinskal. Serveras vid cirka 10°C.

Nästa tips är den utmärkta fransosen Moulin Touchais (4196), 229:- 
Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av honung, svamp, torkade aprikoser och citrusmarmelad. Serveras vid 8-10°C



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar