onsdag 9 september 2015

Kalventrecote med salviasmör och parmesanpotatis

Idag bjuder köket på en rosastekt kalventrecote med hemgjort salviasmör och smarrig parmesanpotatis. I glaset en fruktig Zinfandel med smak av björnbär, plommon och mintchoklad!


4 pers

4 skivor kalventrecote

Salviasmör
100 gram smör
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
10-15 salviablad
1 msk citronsaft
Flingsalt
Svartpeppar

Parmesanpotatis
800 gram potatis
1/2 dl olivolja
Färsk rosmarin
1 1/2 dl parmesanost
Flingsalt
Svartpeppar

Krydda köttet med salt och peppar och stek eller grilla några minuter på varje sida. Hur lång tid det tar beror såklart på storleken på köttet men även på hur vällagat du föredrar. 

Låt smöret vara rumstempererat när du rör ihop det så är det lättare att jobba med. 
Hacka salviabladen fint. Häll alla ingredienser i en stor skål och vispa gärna med elvisp så att du får ett fluffigt smör. Krydda och lägg på en bit plastfolie. Rulla ihop till en korv och förvara i frysen tills en stund innan det är dags att servera.

Skala potatisen och skiva i cirka 2-3 mm tjocka skivor.
Pensla en ugnssäker form med lite olivolja och lägg i potatisskivorna lite omlott. Häll på resten av olivoljan och joxa runt lite.
Krydda med flingsalt och svartpeppar och lägg på några kvistar rosmarin.
Baka potatisen på 200 grader i cirka 20 minuter.
Ta ut och strö över parmesanosten och sätt in i ytterligare 2-3 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera gärna med lite sallad.

Vintips
Till denna rätt tycker jag gott att ni ska satsa på ett riktigt gott och fruktigt vin av den härliga Zinfandeldruvan. Kan rekommendera Seghesio (22562) från Kalifornien, USA. Mycket fruktigt med inslag av björnbär, plommon, mintchoklad och vanilj. Mums!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar