Med väskorna fulla med olika sorters Dijon-senap efter Frankrike-resan fick det bli ett nytt recept där Dijon fick spela en av huvudrollerna. Denna krämiga fiskrätt är superlätt att laga och dessutom riktigt god. Vi körde bara grönsaker till men vill man kan man givetvis ha färskpotatis till. I glaset en fruktig och mycket prisvärd Chardonnay från Sydafrika.
4 pers
4 laxfiléer
1 purjolök
Ett knippe sparris
1 broccoli
4-5 dl matlagningsgrädde
1/2 vitt vin (kan uteslutas)
3-4 msk Dijon-senap
Torkad dragon efter behag
Solrosfrön
Salt
Citronpeppar
Häll lite olivolja i en ugnssäker form och lägg i laxfiléerna. Krydda med salt och citronpeppar.
Slanta purjolöken, ansa sparrisen och dela broccolin i buketter.
Lägg grönsakerna runt laxfiléerna i formen.
Blanda ihop grädde, vin, senap och dragon. Häll över laxen.
Strössla solrosfrön över laxfiléerna.
Gratinera hela härligheten i 200 grader varm ugn cirka 15-20 minuter beroende på hur du vill ha laxen. Jag körde i 17 minuter och då hade den en liten, liten rå kärna och blev perfekt enligt mig.
Vintips
Slår ett slag för det sydafrikanska och prisvärda Simonsig Chardonnay (2032). Ungdomlig, fruktig doft med fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, äpplen, smör, nötter och citrus.
Smaken är mycket fruktig med inslag av tropisk frukt, örter, smör, citrus och vanilj.
Den här rätten testade jag just, fast med torskrygg. Det gick hem hos maken! Jag tyckte till och med själv att det var gott också. Och det ska ju tilläggas att jag vääääldigt sällan lagar mat. Tack för tips!
SvaraRaderaKram Lena
Vad kul att det blev bra! Låter supergott med torskrygg också, det måste jag testa!!
SvaraRaderaKram och ha en bra dag. /Marie